VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Aleš Svoboda: Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc

Pekárna Svoboda-Březík letos slaví dvacet pět let od svého založení. Pekařství zakládali Martin Březík společně s Alešem Svobodou, jeho maminkou a třemi pomocníky v roce 1990, o rok později už zaměstnávali víc jak tři desítky lidí. Pečivo dle tradičních receptur si dnes lidé kupují v pětadvaceti provozovnách po celém regionu. O začátcích, současných trendech i o tom, kde berou majitelé inspiraci, vyprávěl Aleš Svoboda, jeden z majitelů pekárny.

7.9.2015
SDÍLEJ:

Pekárna Svoboda-Březík Foto: archiv podniku

Letos slavíte 25 let od založení pekárny. Když zavzpomínáte na vaše začátky, jaké to bylo?
První si vzpomenu jen na ty veselé věci, ale pravda je, že začátky byly náročnější. Několik let znamenaly pouze práci ve firmě a dřinu od rána do večera. Nutno říct, že jsme byli naprostí amatéři a vše jsme se učili za pochodu.

Co vás vedlo k tomu, abyste pekárnu tehdy založili?Pekárna Svoboda-Březík
Vůbec jsem si nemyslel, že budeme budovat velkou pekárnu. Původní záměr byl založit malou výrobu s omezeným sortimentem jemného pečiva, o kterou se měla starat moje maminka. Ta měla odjakživa pro tyto věci vlohy a cokoli upekla, bylo velmi dobré.

Určitě se od té doby vaše nabídka změnila. Jaké jsou chuťové preference zákazníků?
Stále máme hodně zákazníků, kterým chutnají naše tradiční výrobky. Sortiment, který jsme nabízeli před 25 lety, zůstal skoro celý v nabídce. Vzhledem k rychlejší a dynamičtější době se poslední dobou dobře prodávají nejrůznější sendviče.

Projevuje se i snaha o zdravý životní styl?
Určitě, máme rostoucí poptávku po 100% žitném chlebu a našich výrobcích řady Vital, které jsou z vícezrnných směsí vlastní výroby. Lidé mají zájem o celozrnné, žitné a nejrůznější speciální chleby s přídavkem vlákniny, zrnných směsí a podobně. Nedávno zavedený žitný chléb, který vyrábíme bez zlepšujících přípravků, dá se říct klasickým způsobem jako kdysi, se velmi osvědčil. Je to jeden z našich nejprodávanějších výrobků. Před dvaceti lety zákazníci takové výrobky vůbec nekupovali.

Proč myslíte, že to tak bylo?
V té době se zdravý životní styl tolik nepropagoval a lidé zkrátka jedli to, co jim chutnalo a na co byli zvyklí.

A čím se tedy liší vaše pečivo od výrobků ostatních pekáren?
Především se snažíme o co nejvyšší kvalitu výrobků, a také již otevíráme prodejny, které nabízejí něco navíc. Například v naší poslední otevřené prodejně v budově MAX 32 v bývalém továrním areálu nabízíme mimo běžný prodej i příjemné posezení při kávě. Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc, třeba zapékané toasty nebo široký sortiment zákusků. Chceme také rozšířit nabídku čerstvých sendvičů.

Jak vůbec vnímáte konkurenci ve vašem odvětví?
Trh s pekařskými výrobky je dnes už rozdělen na dvě části. Na opravdu průmyslové velkovýrobny, které budou nadále zásobovat supermarkety, a pak střední a malé pekárny, které se snaží prodávat především ve svých prodejnách a zaměřují se na menší odběratele. My patříme do té druhé skupiny. Většina našeho prodeje probíhá prostřednictvím našich 25 prodejen a často se stává, že na jedné ulici jsou i tři pekařské obchody, takže si jistě dovedete představit, že konkurence je opravdu veliká.

Nabízíte široký sortiment pečiva a stále přicházíte s novinkami. Kde berete inspiraci na recepty?
Výrobky na úplném začátku byly vlastně původní recepty, které dělávaly ještě naše babičky. Složení je dodnes stejné. Potom to byly výrobky, kde jsme se inspirovali spíše německým trhem. V dnešní době se inspirujeme nejrůznějšími trendy, které vidíme například v zahraničí. Ale nikdy se nesnažíme o kopii. Prostě něco zajímavého uvidíme a uděláme to po svém.

A chystáte pro zákazníky nějaké novinky?
Jistě chystáme. Velmi nás těší, že zákazníci mají stále větší zájem o sendviče, takže určitě budeme rozšiřovat jejich nabídku. Myslím, že je to mimo jiné tím, že vyrábíme sendviče s nízkou trvanlivostí bez nejrůznějších dresinků a majonéz. Do budoucna se chceme zaměřit převážně na čerstvé výrobky a budeme rozšiřovat nabídku speciálních vícezrnných produktů.

Představuji si, že denní režim pekárny funguje trochu odlišně než v jiných fabrikách. V kolik pro vaše zaměstnance začíná pracovní den?
Pravda je, že práce v pekárně je hodně náročná hlavně proto, že většina zaměstnanců musí pracovat v noci. Vše se musí stihnout vyrobit na čas, například řidiči poprvé odjíždí kolem třetí hodiny ranní. Jakékoli zpoždění by znamenalo, že zboží nebude při otevření na pultech. Stejně tak to pokračuje až do ranní směny, kdy se ještě dvakrát nakládají auta k dalším rozvozům. Každá pekárna má nějaké svoje originality.

Prozradíte čtenářům, jaký je váš nejoriginálnější kousek?
Asi sváteční koláč. Je to výrobek, který jsme zapomněli po uzavření těsta otočit a omylem jsme ho takto obrácený upekli na plechu. Z toho vznikla docela zajímavá pochoutka, kterou jsme nazvali sváteční koláč, a dodnes patří mezi nejpopulárnější výrobky./PR/

Autorka: JANA STUPKOVÁ

Autor: Redakce

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Pomocní pracovníci v dopravě a 700 Kč Pomocní pracovníci v dopravě a skladování Výpomoc při zásobování, manipulace s koberci KOBERCE TREND Přerov. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 700 kč, mzda max. 1000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Palackého 1003/34, Přerov. Kontaktní osoba pí Šlampová, pí Šarkézy, tel. 585204930. Vhodné pouze pro fyzicky zdatné uchazeče, neboť se jedná o manipulaci s koberci a dalším zbožím při závozu prodejny, nevhodné pro mladistvé, 110,-Kč/h, doba dle potřeby. Bližší informace přímo na prodejně KOBERCE TREND Přerov. Pracoviště: Koberce trend, Palackého, č.p. 1003, 750 02 Přerov 2. Informace: , . Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Ostatní pracovníci ostrahy a 85 Kč Ostatní pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur Bezpečnostní pracovník/ce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 85 kč, mzda max. 95 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, Ochrana a ostraha majetku klienta; Pochůzková činnost; Kontrola bezpečnosti v rámci objektu; Eliminace nepoctivých zákazníků; Jednoduchá administrativa; Komunikace s policií; , , Požadavky:, Chuť pracovat; Trestní rejstřík bez záznamu, , Nabízíme:, Výkon práce i na DPP; Dlouhodobou spolupráci; Pracovní oděv a příspěvek na obuv; Možnost profesního i platového růstu; Zajímavý motivační program; Zajištění zkoušky profesní kvalifikace; Možnost zajištění ubytovny, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: p.vyoralova@m2c.eu;, - telefonicky na čísle 800 111 112 - paní Petra Vyoralová. Pracoviště: Mark2 corporation czech a.s. - pracoviště hranice, Zborovská, č.p. 2008, 753 01 Hranice 1. Informace: Petra Vyoralová, +420 800 111 112. Zdravotnictví - Zdravotnictví Ostatní odborní pracovníci ve 20 000 Kč Ostatní odborní pracovníci v oblasti sociální práce Terénní sociální pracovník/ce - terénní pracovník/ce v sociálních službách. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní doba: 3dny v týdnu (odpoledne do 18ti hodin) + 2 dny v týdnu dopoledne, , Požadujeme:, dobrou znalost sociální práce a problematiku drogově závislých, zkušenosti, zájem o práci s drogově závislými, zájem o práci v terénu, dobré komunikační dovednosti, schopnost oslovit potenciální cílovou skupinu, empatii, časovou flexibilitu, kreativitu, pozitivní myšlení, zaměření na řešení problémů, ochota dále se vzdělávat a rozvíjet se v sociální oblasti. Řidičský průkaz skupiny B - aktivní řidič; zaslání strukturovaného životopisu a motivačního dopisu - podmínkou, , Nabízíme:, možnost profesního a finančního růstu a vzdělávání; služební telefon; supervize, příspěvek na oděv, boty; benefity dle ročního období; služební automobil; dovolená navíc, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) a motivačního dopisu na e-mail: vyberove.rizeni@kappa-help.cz, Pozn.: K výběrovému řízení budou pozvání uchazeči na základě vyhodnocení motivačního dopisu a životopisu.. Pracoviště: Kappa - help, z.s., Kojetínská, č.p. 382, 750 02 Přerov 2. Informace: Ivana Smětalová, . Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 110 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Samostatný kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, práce v oboru výhodou; samostatnost; zručnost; spolehlivost, , Nabízíme:, obědy pro zaměstnance, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - paní Kateřina Kopečná:, - telefonicky (09,00 - 14,00hod.) na čísle 608 421 694;, - osobně na adrese: JH MONTA s.r.o. - pracoviště Hranice, Sklený kopec č.p. 1973, 753 01 Hranice 1. Pracoviště: Jh monta s.r.o. - pracoviště hranice, Sklený kopec, č.p. 1973, 753 01 Hranice 1. Informace: Kateřina Kopečná, +420 608 421 694.

Fotbalisté Přerova (v bílém). Ilustrační foto

Konečně výhra! Viktorka uspěla v souboji posledních

Házenkáři Žeravic (v oranžovém) proti extraligové Litovli
23

Žeravice mohly odpálit házenkářskou bombu. Vedení nad Litovlí neudržely

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na hokejového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na fotbalového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

Výlov v Tovačově přilákal tisíce lidí. Takto to vypadalo u rybníka

FOTOGALERIE / K Hradeckému rybníku v Tovačově zamířily v sobotu tisíce lidí. Pozorovat při práci mistry Petrova cechu a ochutnat vyhlášené rybí speciality. 

Přerov potrápí další uzavírky, i v Palackého

Pevné nervy a svačinu do auta, aby během dlouhého postávání v kolonách nevyhládli, by si měli v následujících týdnech připravit řidiči, projíždějící Přerovem. Narazí totiž na částečné, ale i úplné uzavírky některých silnic.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT