VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Aleš Svoboda: Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc

Pekárna Svoboda-Březík letos slaví dvacet pět let od svého založení. Pekařství zakládali Martin Březík společně s Alešem Svobodou, jeho maminkou a třemi pomocníky v roce 1990, o rok později už zaměstnávali víc jak tři desítky lidí. Pečivo dle tradičních receptur si dnes lidé kupují v pětadvaceti provozovnách po celém regionu. O začátcích, současných trendech i o tom, kde berou majitelé inspiraci, vyprávěl Aleš Svoboda, jeden z majitelů pekárny.

7.9.2015
SDÍLEJ:

Pekárna Svoboda-Březík Foto: archiv podniku

Letos slavíte 25 let od založení pekárny. Když zavzpomínáte na vaše začátky, jaké to bylo?
První si vzpomenu jen na ty veselé věci, ale pravda je, že začátky byly náročnější. Několik let znamenaly pouze práci ve firmě a dřinu od rána do večera. Nutno říct, že jsme byli naprostí amatéři a vše jsme se učili za pochodu.

Co vás vedlo k tomu, abyste pekárnu tehdy založili?Pekárna Svoboda-Březík
Vůbec jsem si nemyslel, že budeme budovat velkou pekárnu. Původní záměr byl založit malou výrobu s omezeným sortimentem jemného pečiva, o kterou se měla starat moje maminka. Ta měla odjakživa pro tyto věci vlohy a cokoli upekla, bylo velmi dobré.

Určitě se od té doby vaše nabídka změnila. Jaké jsou chuťové preference zákazníků?
Stále máme hodně zákazníků, kterým chutnají naše tradiční výrobky. Sortiment, který jsme nabízeli před 25 lety, zůstal skoro celý v nabídce. Vzhledem k rychlejší a dynamičtější době se poslední dobou dobře prodávají nejrůznější sendviče.

Projevuje se i snaha o zdravý životní styl?
Určitě, máme rostoucí poptávku po 100% žitném chlebu a našich výrobcích řady Vital, které jsou z vícezrnných směsí vlastní výroby. Lidé mají zájem o celozrnné, žitné a nejrůznější speciální chleby s přídavkem vlákniny, zrnných směsí a podobně. Nedávno zavedený žitný chléb, který vyrábíme bez zlepšujících přípravků, dá se říct klasickým způsobem jako kdysi, se velmi osvědčil. Je to jeden z našich nejprodávanějších výrobků. Před dvaceti lety zákazníci takové výrobky vůbec nekupovali.

Proč myslíte, že to tak bylo?
V té době se zdravý životní styl tolik nepropagoval a lidé zkrátka jedli to, co jim chutnalo a na co byli zvyklí.

A čím se tedy liší vaše pečivo od výrobků ostatních pekáren?
Především se snažíme o co nejvyšší kvalitu výrobků, a také již otevíráme prodejny, které nabízejí něco navíc. Například v naší poslední otevřené prodejně v budově MAX 32 v bývalém továrním areálu nabízíme mimo běžný prodej i příjemné posezení při kávě. Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc, třeba zapékané toasty nebo široký sortiment zákusků. Chceme také rozšířit nabídku čerstvých sendvičů.

Jak vůbec vnímáte konkurenci ve vašem odvětví?
Trh s pekařskými výrobky je dnes už rozdělen na dvě části. Na opravdu průmyslové velkovýrobny, které budou nadále zásobovat supermarkety, a pak střední a malé pekárny, které se snaží prodávat především ve svých prodejnách a zaměřují se na menší odběratele. My patříme do té druhé skupiny. Většina našeho prodeje probíhá prostřednictvím našich 25 prodejen a často se stává, že na jedné ulici jsou i tři pekařské obchody, takže si jistě dovedete představit, že konkurence je opravdu veliká.

Nabízíte široký sortiment pečiva a stále přicházíte s novinkami. Kde berete inspiraci na recepty?
Výrobky na úplném začátku byly vlastně původní recepty, které dělávaly ještě naše babičky. Složení je dodnes stejné. Potom to byly výrobky, kde jsme se inspirovali spíše německým trhem. V dnešní době se inspirujeme nejrůznějšími trendy, které vidíme například v zahraničí. Ale nikdy se nesnažíme o kopii. Prostě něco zajímavého uvidíme a uděláme to po svém.

A chystáte pro zákazníky nějaké novinky?
Jistě chystáme. Velmi nás těší, že zákazníci mají stále větší zájem o sendviče, takže určitě budeme rozšiřovat jejich nabídku. Myslím, že je to mimo jiné tím, že vyrábíme sendviče s nízkou trvanlivostí bez nejrůznějších dresinků a majonéz. Do budoucna se chceme zaměřit převážně na čerstvé výrobky a budeme rozšiřovat nabídku speciálních vícezrnných produktů.

Představuji si, že denní režim pekárny funguje trochu odlišně než v jiných fabrikách. V kolik pro vaše zaměstnance začíná pracovní den?
Pravda je, že práce v pekárně je hodně náročná hlavně proto, že většina zaměstnanců musí pracovat v noci. Vše se musí stihnout vyrobit na čas, například řidiči poprvé odjíždí kolem třetí hodiny ranní. Jakékoli zpoždění by znamenalo, že zboží nebude při otevření na pultech. Stejně tak to pokračuje až do ranní směny, kdy se ještě dvakrát nakládají auta k dalším rozvozům. Každá pekárna má nějaké svoje originality.

Prozradíte čtenářům, jaký je váš nejoriginálnější kousek?
Asi sváteční koláč. Je to výrobek, který jsme zapomněli po uzavření těsta otočit a omylem jsme ho takto obrácený upekli na plechu. Z toho vznikla docela zajímavá pochoutka, kterou jsme nazvali sváteční koláč, a dodnes patří mezi nejpopulárnější výrobky./PR/

Autorka: JANA STUPKOVÁ

Autor: Redakce

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 24 000 Kč

Účetní všeobecní Všeobecná účetní - daňový poradce junior. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný DOHODOU. Je možno sjednat i pracovní poměr na kratší úvazek., , Požadavek na vzdělání je uveden jako minimální. Nutná výborná znalost účetnictví a daňových zákonů, praxe v oboru výhodou. Požadujeme svědomitost, pečlivost. , , Nabízíme:, Možnost profesního a mzdového růstu, stravenky., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: vanda.milosova@milosova.cz;, - telefonicky (pracovní dny od 8,00 do 16,00 hod.) na čísle 606 760 136 - Vanda Milošová. Pracoviště: Ing. vanda milošová-pracoviště, Jiřího z Poděbrad, č.p. 1009, 753 01 Hranice 1. Informace: Vanda Milošová, +420 606 760 136.

Výroba - Výroba Montážní dělník 14 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z ostatních materiálů Pomocník olepování. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17500 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: Náplň práce:, práce v nábytkářské dílně jako obsluha olepovacího stroje, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: agentura@sksbu.cz;, - osobně na adrese kanceláře SKS Business unit s.r.o., Jiráskova 116, 753 01 Hranice - pan Tomáš Hampl, , Místo výkonu práce: MB DOMUS SE, Milenov č.p. 57, 753 61 Hranice 4. Pracoviště: Sks business unit s.r.o. - pracoviště milenov, 753 61 Hranice 4. Informace: Tomáš Hampl, .

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 17 000 Kč

Účetní všeobecní Účetní/administrativní pracovník(ce). Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Lipová č.p. 25, Majetín., Požadujeme:, - minimálně SŠ vzdělání ekonomického směru, - orientaci v oblasti pracovně-právních vztahů, orientaci v účetních agendách, - počítačovou gramotnost, znalost MS Word, MS Excel, další aplikace výhodou, - ochotu učit se nové věci, - časovou flexibilitu, samostatnost a zodpovědnost, loajalitu, diskrétnost, organizační schopnosti, - praxe v oboru nebo oborech příbuzných vítána, - řidičský průkaz sk. B výhodou, - jazyková gramotnost AJ, NJ výhodou, Náplň práce:, - účetnictví, rozpočet a administrativní agenda obce, personalistika, mzdová agenda, pokladna, Czech Point, evidence majetku, Nabízíme:, - pracovní smlouvu na plný úvazek, - platové zařazení dle nařízení vlády č. 341/2017 Sb., Platové podmínky: 17.000 - 24.000 Kč, dle vzdělání a praxe., Svůj životopis spolu s motivačním dopisem a kopií dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání pošlete nebo doručte POUZE do 20. července 2018 na adresu: Obec Majetín, Lipová 25, 751 03 Majetín. Před uzavřením pracovního vztahu bude vyžadován výpis z evidence Rejstříku trestů., Pro další informace můžete kontaktovat starostku obce na adrese starosta@majetín.cz, tel. 606 853 435.. Pracoviště: Obec majetín, Lipová, č.p. 25, 751 03 Brodek u Přerova. Informace: Miroslava Zavadilová, +420 606 853 435.

Výroba - Výroba Montážní dělník 15 000 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků Operátor výroby. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 16400 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: agentura@sksbu.cz;, - osobně v kanceláři SKS Business Unit s.r.o., Jiráskova 116, 753 01 Hranice 1, , Místo výkonu práce: Shin Heung CZ s.r.o., Olomoucká 306, 753 01 Hranice. Pracoviště: Sks business unit s.r.o. - pracoviště hranice, olomoucká, Olomoucká, č.p. 306, 753 01 Hranice 1. Informace: Tomáš Hampl, .


Fotbalisté Přerova. Ilustrační foto

Krutý výprask na úvod přípravy. Viktorka dostala od Hulína šestku

Vladimír Kočara, trenér HC ZUBR Přerov

Kočara o juniorce Zubrů: Zařadili jsme se mezi top kluby, cílem bude záchrana

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

Je libo prohlídka nablýskaných veteránů? Můžete je vidět na zámku v Tovačově

Tovačovský zámek se stane jednou ze zastávek XX. Hanáckého okruhu, který startuje v sobotu 21. července dopoledne ze Smetanových sadů v Olomouci. Na sto patnáct automobilových a motocyklových veteránů do roku výroby 1939 budou moci obdivovat návštěvníci v době od 12 do 15.30 hodin v zámeckém parku.

První český Samuraj je z Přerova! Hodně si toho vážím, říká René Garcia

ROZHOVOR/ O netradiční a velice zajímavé prvenství se v rámci České republiky postaral zakladatel přerovské školy bojového umění Agatsu Ryu René Garcia.

Hradby roztančila Vanesa Harbek. Podívejte se

Lidé v pláštěnkách nebo s deštníkem nad hlavou. Tak to vypadalo v úterý večer na prostranství v ulici Pod Valy, kde se konal další z koncertů přerovského festivalu Hudební léto na hradbách. Tentokrát pódium rozehřála skvělá argentinská zpěvačka a kytaristka Vanesa Harbek v doprovodu špičkových polských hudebníků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT