VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Aleš Svoboda: Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc

Pekárna Svoboda-Březík letos slaví dvacet pět let od svého založení. Pekařství zakládali Martin Březík společně s Alešem Svobodou, jeho maminkou a třemi pomocníky v roce 1990, o rok později už zaměstnávali víc jak tři desítky lidí. Pečivo dle tradičních receptur si dnes lidé kupují v pětadvaceti provozovnách po celém regionu. O začátcích, současných trendech i o tom, kde berou majitelé inspiraci, vyprávěl Aleš Svoboda, jeden z majitelů pekárny.

7.9.2015
SDÍLEJ:

Pekárna Svoboda-Březík Foto: archiv podniku

Letos slavíte 25 let od založení pekárny. Když zavzpomínáte na vaše začátky, jaké to bylo?
První si vzpomenu jen na ty veselé věci, ale pravda je, že začátky byly náročnější. Několik let znamenaly pouze práci ve firmě a dřinu od rána do večera. Nutno říct, že jsme byli naprostí amatéři a vše jsme se učili za pochodu.

Co vás vedlo k tomu, abyste pekárnu tehdy založili?Pekárna Svoboda-Březík
Vůbec jsem si nemyslel, že budeme budovat velkou pekárnu. Původní záměr byl založit malou výrobu s omezeným sortimentem jemného pečiva, o kterou se měla starat moje maminka. Ta měla odjakživa pro tyto věci vlohy a cokoli upekla, bylo velmi dobré.

Určitě se od té doby vaše nabídka změnila. Jaké jsou chuťové preference zákazníků?
Stále máme hodně zákazníků, kterým chutnají naše tradiční výrobky. Sortiment, který jsme nabízeli před 25 lety, zůstal skoro celý v nabídce. Vzhledem k rychlejší a dynamičtější době se poslední dobou dobře prodávají nejrůznější sendviče.

Projevuje se i snaha o zdravý životní styl?
Určitě, máme rostoucí poptávku po 100% žitném chlebu a našich výrobcích řady Vital, které jsou z vícezrnných směsí vlastní výroby. Lidé mají zájem o celozrnné, žitné a nejrůznější speciální chleby s přídavkem vlákniny, zrnných směsí a podobně. Nedávno zavedený žitný chléb, který vyrábíme bez zlepšujících přípravků, dá se říct klasickým způsobem jako kdysi, se velmi osvědčil. Je to jeden z našich nejprodávanějších výrobků. Před dvaceti lety zákazníci takové výrobky vůbec nekupovali.

Proč myslíte, že to tak bylo?
V té době se zdravý životní styl tolik nepropagoval a lidé zkrátka jedli to, co jim chutnalo a na co byli zvyklí.

A čím se tedy liší vaše pečivo od výrobků ostatních pekáren?
Především se snažíme o co nejvyšší kvalitu výrobků, a také již otevíráme prodejny, které nabízejí něco navíc. Například v naší poslední otevřené prodejně v budově MAX 32 v bývalém továrním areálu nabízíme mimo běžný prodej i příjemné posezení při kávě. Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc, třeba zapékané toasty nebo široký sortiment zákusků. Chceme také rozšířit nabídku čerstvých sendvičů.

Jak vůbec vnímáte konkurenci ve vašem odvětví?
Trh s pekařskými výrobky je dnes už rozdělen na dvě části. Na opravdu průmyslové velkovýrobny, které budou nadále zásobovat supermarkety, a pak střední a malé pekárny, které se snaží prodávat především ve svých prodejnách a zaměřují se na menší odběratele. My patříme do té druhé skupiny. Většina našeho prodeje probíhá prostřednictvím našich 25 prodejen a často se stává, že na jedné ulici jsou i tři pekařské obchody, takže si jistě dovedete představit, že konkurence je opravdu veliká.

Nabízíte široký sortiment pečiva a stále přicházíte s novinkami. Kde berete inspiraci na recepty?
Výrobky na úplném začátku byly vlastně původní recepty, které dělávaly ještě naše babičky. Složení je dodnes stejné. Potom to byly výrobky, kde jsme se inspirovali spíše německým trhem. V dnešní době se inspirujeme nejrůznějšími trendy, které vidíme například v zahraničí. Ale nikdy se nesnažíme o kopii. Prostě něco zajímavého uvidíme a uděláme to po svém.

A chystáte pro zákazníky nějaké novinky?
Jistě chystáme. Velmi nás těší, že zákazníci mají stále větší zájem o sendviče, takže určitě budeme rozšiřovat jejich nabídku. Myslím, že je to mimo jiné tím, že vyrábíme sendviče s nízkou trvanlivostí bez nejrůznějších dresinků a majonéz. Do budoucna se chceme zaměřit převážně na čerstvé výrobky a budeme rozšiřovat nabídku speciálních vícezrnných produktů.

Představuji si, že denní režim pekárny funguje trochu odlišně než v jiných fabrikách. V kolik pro vaše zaměstnance začíná pracovní den?
Pravda je, že práce v pekárně je hodně náročná hlavně proto, že většina zaměstnanců musí pracovat v noci. Vše se musí stihnout vyrobit na čas, například řidiči poprvé odjíždí kolem třetí hodiny ranní. Jakékoli zpoždění by znamenalo, že zboží nebude při otevření na pultech. Stejně tak to pokračuje až do ranní směny, kdy se ještě dvakrát nakládají auta k dalším rozvozům. Každá pekárna má nějaké svoje originality.

Prozradíte čtenářům, jaký je váš nejoriginálnější kousek?
Asi sváteční koláč. Je to výrobek, který jsme zapomněli po uzavření těsta otočit a omylem jsme ho takto obrácený upekli na plechu. Z toho vznikla docela zajímavá pochoutka, kterou jsme nazvali sváteční koláč, a dodnes patří mezi nejpopulárnější výrobky./PR/

Autorka: JANA STUPKOVÁ

Autor: Redakce

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Speciální práce ve stavebnictví. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba je rozvržena nerovnoměrně. , , Zaměstnavatel požaduje:, řidičský průkaz skupiny B; spolehlivost; samostatnost; zodpovědnost, , Nabízíme:, přechod na HPP a uzavření pracovní smlouvy, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na čísle 723 655 673 - paní Sedláková, , Místo výkonu práce: stavby zaměstnavatele v ČR, popř. v zemích EU. Pracoviště: Nikol s.r.o., Tovární, č.p. 1927, 753 01 Hranice 1. Informace: Sedláková, +420 723 655 673.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 23 000 Kč

Mechanici a opraváři osobních automobilů Přijímací technik - servisní poradce/kyně. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jsme česká firma a provozujeme autorizovaný servis Mercedes-Benz., , Náplň práce:, provádět příjem a výdej vozidel ze servisu; jednat se zákazníky; zpracovávat související administrativu včetně fakturace; organizovat práci na dílně., , Požadujeme:, kandidáta se zájmem o obor a ochotou učit se nové věci, zodpovědného a flexibilního. Praxe v oboru je výhodou. Šikovného uchazeče se zájmem o obor z příbuzného oboru rádi zaučíme. Práce je vhodná i pro absolventy. Očekáváme uživatelskou znalost PC, ŘP sk. B, výhodou sk. C., , Nabízíme:, přátelský kolektiv, vzdělávání v rámci Mercedes-Benz, stravenky, týden dovolené navíc, ostatní benefity., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: roman.kupka@auto-dienst.cz, - telefonicky (Po - Pá 7,00 - 15,00 hod.) na čísle 581 773 754 - Roman Kupka, , Pracoviště: Lipník nad Bečvou. Pracoviště: Auto-dienst s.r.o., Zahradní, č.p. 1127, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Roman Kupka, +420 581 773 754.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 7 450 Kč

Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 7450 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zkrácený úvazek, pracovní doba 09,00 - 14,30hod.., , Náplň práce:, obsluha hostů restaurace; podávání jídel a nápojů, , Požadavky:, milé a příjemné vystupování, , Nabízíme:, - možnost ubytování; obědy, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na čísle 607 752 280 nebo 602 562 848 - paní Alexandra Pospíšilová, , Místo výkonu práce: Restaurace U Jelena, Hranická 109, Hranice IV-Drahotuše,, 753 61 Hranice 4. Pracoviště: Alexandra pospíšilová, Hranická, č.p. 109, 753 61 Hranice 4. Informace: Alexandra Pospíšilová, +420 607 752 280.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 12 200 Kč

Vrátní Vrátná/ý. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní náplň:, Evidence a kontrola vozidel;, Pracovní doba PO-PA střídavě po týdnu 6.30-15 hod, 9.00-17.30 hod; Vhodné i pro osoby se zdravotním omezením., , Požadavky:, Komunikace, iniciativa a zodpovědný přístup k práci., , Nabízíme:, Závodní stravování nebo stravenky, pravidelné čtvrtletní prémie stabilizační a motivační povahy., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: radek.vacula@presbeton.cz. Pracoviště: Presbeton nova, s.r.o., pracoviště slavíč, 753 61 Hranice 4. Informace: Radek Vacula, .


Videosouhrn 19. dubna 2018

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Jarní opalovačka na Poděbradech. Ilustrační foto
19

Teplo na plavky. O víkendu si užijte léto, pak se ochladí

Divadlo Dostavník uvede novou premiéru. Komiksovou gangsterku

V trochu nezvyklém květnovém termínu si letos vychutnají návštěvníci premiéru přerovského Divadla Dostavník. A změní se i žánr. Po dvou uplynulých sezonách, kdy se Dostavník „zmítal mezi životem a smrtí“ a vybíral si hlavně vážná témata, se diváci opět dočkají veselejší podívané.

Oloupil starce přímo v jeho bytě, vrhl se i na prsten na jeho ruce

Jako loupežné přepadení šetří kriminalisté případ, který se stal v pondělí večer ve Wurmově ulici v Přerově.

V Přerově poměří síly tanečníci z celé Moravy

Přerovská sportovní hala se o víkendu 21. a 22. dubna promění v jeden veliký taneční parket. Své síly zde totiž poměří více jak dva tisíce tanečníků z nejrůznějších koutů Moravy. Uskuteční se zde totiž Mistrovství Moravy Czech Dance Masters, bojovat se bude o postup na o postup na Mistrovství České republiky tanečních skupin.

Ukradl dětské oblečení, ochrance navíc vyhrožoval zabitím

Až tři roky vězení hrozí čtyřiačtyřicetiletému muži, který ve středu v odpoledních hodinách navštívil společně s dalším mužem jeden z obchodů s oblečením v Galerii Přerov.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT