VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Abeceda koření: badyán, bazalka, bobkový list, brutnák a další

V druhém dílu naší Abecedy koření se zaměříme na písmeno B. Kromě starých známých, jako je bazalka nebo bobkový list, se seznámíme i s méně tradičním kořením.

17.5.2012
SDÍLEJ:

Oravská vepřová pečeně na zelíFoto: www.vseovareni.cz

Každý, kdo si někdy připravoval svařené víno, zná badyán. Toto koření se také nazývá „hvězdicový anýz" nebo „čínský anýz".

Badyán je sušené souplodí z jednosemenných měchýřků s lesklými hladkými semeny. Měchýřky po uzrání zhnědnou, zdřevnatí a srůstají po šesti až desíti. Tak vzniká ona známá hvězdička.

Badyán k nám dorazil až na počátku 18. století, ale třeba v Číně jej znali již před třemi tisíci lety. Toto koření roste na stromě zvaném badyáník pravý a je příbuzný okrasným magnoliím.

„Badyán je součástí perníkového koření, přidává se také při vaření švestkových povidel nebo kompotů. V čínské kuchyni se používá na dušená jídla. Ať už jde o maso nebo zeleninu," informovala Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením U Sindibáda.

Toto koření se používá i jako lék. V lidovém léčitelství se pije čaj, který pomáhá při kolikách a revmatismu. Někde se žvýká po jídle jako digestiv. Badyán se také stal přírodní surovinou pro výrobu léku proti virovým onemocněním Tamiflu.

Bez bazalky není pravá Itálie

„Bazalka je ideální v kombinaci s česnekem. Osobně ji nejvíc používám na rajčata a ryby. Používá se v italské a indické kuchyni," uvedla Jitka Šerá s tím, že se rostlinka hodí také k těstovinám. Dále se používá do polévek, omáček, salátů, do mletého masa, fazolí a chutná je i ke zvěřině.

Bazalka pochází z jižní Asie a do evropské kuchyně pronikla v 16. století z Indie a Íránu. Jde o jednoletou až čtyřicet centimetrů vysokou bylinu, která v červenci a srpnu kvete bělavými nebo narůžovělými kvítky.

Celá rostlina (především listy) je silně aromatická a voní po hřebíčku. Bazalka se do kuchyně hodí čerstvá i sušená. V druhém případě se však musí uchovávat v dobře uzavřených nádobách, aby nevyprchaly vonné silice.

Vyzkoušejte

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto

Lilkové závitky v rajčatové omáčce

Lilkové závitky

Králík v balíčku

Králík v balíčku

Bobkový list alias vavřín

Pletly se z něj oslavné věnce, ale také se odedávna používá jako koření v kuchyni. Řeč je o bobkovém listu. Najdete ho v domácnostech ve Francii, Itálii, Španělsku, v arabských zemích, v Řecku, na Balkáně, v Americe i ve střední a východní Evropě.

Užívá se při konzervaci masa a ryb, při nakládání zeleniny, hub či okurek. Hodí se ke zvěřině, na maso na rožeň, ale také třeba na smetanové omáčky či do francouzských polévek.

„Do hotových pokrmů se používá i mletý. Celý sušený list se ale musí vařit jen chvíli a z jídla se musí vytahovat. Jinak zhořkne," upozornila Jitka Šerá.

Dříve proti moru, dnes do pečiva

Mezi méně známé koření patří bedrník. Kdysi byl užíván jako všelék, který pomáhal dokonce i proti moru. V současnosti se používá na dochucování pečiva a ve Skandinávii jej používají na dušené maso.

„Hrst bedrníku anýzu pak Portugalci přidávají do vody, v níž se vaří kaštany. Je to kvůli vůni," poznamenala Jitka Šerá.

Dalším téměř neznámým kořením je boží dřevec, který je znám také jako pelyněk brotan. Jako koření se používají listy, které jsou slabě nahořklé a voní po citronu. Hodí se na pečení masa i do svíčkové, na drůbež, zvěřinu nebo do majonéz a tvarohových pomazánek. Čajový odvar je dobrý na zlepšení trávení a povzbuzení chuti k jídlu, také proti průjmům a nadýmání. Má i močopudný a potopudný účinek.

Vyzkoušejte

Oravská vepřová pečeně na zelí

Oravská vepřová pečeně na zelí

Nepečený dort z jablek

Nepečený dort z jablek

S brutnákem jako se špenátem

Čerstvé listy brutnáku se používají do salátů, hodí se k rybám i do zeleninových polévek. Starší listy se dají opražit na oleji nebo uvařit podobně jako špenát. S tím jej kombinují třeba Italové.

„Užívá se ho jen velmi malé množství. Jedlý je pouze brutnák lékařský. Turci přidávají listy do hráškové polévky. Květy se pak přidávají do salátů, kterým dodávají okurkovou příchuť, a mohou se také míchat do nápojů," řekla Jitka Šerá.

Jako koření se dokonce používá bolševník. Konkrétně jde o bolševník perský, který je v Íránu součástí směsi na nakládání zeleniny.

Více receptů, tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

17.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jana Pospíšilová (dnes Rychlá) - vlevo a Jana Novotná na fotografii týmu Přerova, který vybojovalo 1.místo na Mistrovství ČSSR smíšených družstev
7

Jana Novotná? Bydlely jsme na Strojaři a byly jako dvojčata, vzpomíná kamarádka

Hokejisté HC Zubr Přerov (ve žlutém) na ledě AZ Residomo Havířov
AKTUALIZOVÁNO
34

Zubři v poslední minutě otočili zdánlivě ztracený duel v Havířově!

AKTUALIZOVÁNO

Počasí nepřeje motoristům, na silnicích se bourá

Mlhavé počasí a kluzké vozovky si vyžádaly od dnešního rána na Olomoucku už několik dopravních nehod. Podle policie jsou na vině povětrnostní podmínky a také řidiči, kteří nepřizpůsobili svou jízdu stavu vozovky.

Schváleno: přerovský Domov pro seniory přistaví nový pavilon

Přerovští zastupitelé dali zelenou rozšíření stávajícího Domova pro seniory o nový pavilon G.

Kapitánka zubřic Svobodová: V týmu je parádní atmosféra

Ve svých dvaceti letech je kapitánkou a hlavní oporou přerovských volejbalistek. Eva Svobodová je druhou nejvíce bodující hráčkou ženské extraligy.

Sbírka na pokutu? Lidé vyjadřují solidaritu zvukaři z Lipníku

Solidaritu lidí z celé republiky vyvolalo zatčení zvukaře Jaroslava Hensla, kterého na mítinku prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou odvedla policie k výslechu, protože pouštěl z okna písničku Marty Kubišové Modlitba pro Martu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT