Dále jde rovněž Cristina-Andreea Mituová z Rumunska, která je po vyřazení krajanky Ralucy Olaruové největší favoritkou turnaje. Úvodní dvě kola nepřežily z nasazených hráček tři tenistky. Vedle Olaruové vypadly Aleksandrina Najdenovová z Bulharska a Laura-Ioana Andreiová z Rumunska. Přerovský turnaj se hraje s dotací patnáct tisíc amerických dolarů a vyvrcholí finálovým zápasem v neděli 3. června. Páteční program začíná v areálu TK Precolor Plus Přerov od 10 hodin, na programu jsou čtvrtfinále dvouhry a semifinále čtyřhry.

Čtvrteční program druhého kola nabídl jeden duel českých tenistek na centrálním kurtu. Lépe ze souboje dvou kamarádek vyšla Kateřina Kramperová (na žebříčku WTA 442.), která po tuhé bitvě porazila Evu Hrdinovou (512.) ve třech setech 6:1, 2:6, 6:4. „První set jsem hrála dobře. Eva kazila dost míčů, zatímco já jsem se dostala do tempa. Ve druhé sadě jsem vyrobila pár zbytečných chyb, soupeřka se rozehrála, přičemž dobře servírovala. Druhý set jsem zkrátka pokazila. Ve třetím dějství se hrál nejlepší tenis, ke konci rozhodla má lepší kondice," uvedla třiadvacetiletá vítězka Kateřina Kramperová.

V úvodním kole skončila na její raketě další krajanka Petra Krejsová a pražská tenistka postoupila mezi osm nejlepších ve dvouhře.

„S dosavadním působením v Přerově jsem velmi spokojená. V poslední době jsem neměla zrovna nejlepší výsledky. Utkání mělo pikantní příchuť, neboť jsme s Evou spolubydlící a občas společně i trénujeme. Obě jsme to musely hodit za hlavu a hrát každá za sebe," pověděla tenistka 1. ČLTK Praha.

Kramperová vyhrála loni v Přerově ve dvojici s Karolínou Plíškovou čtyřhru a vůbec by se nezlobila, pokud letos získá cennější triumf ve dvouhře. „Může se to stát, ale vede k tomu ještě dlouhá cesta v podobě tří výher. Teď mě čeká Rakušanka Schiechtlová. Bude to těžká soupeřka a stejně jako já si libuje v dlouhých zápasech," řekla Kramperová.

Plzeňská Eva Hrdinová porazila v úvodním kole nejvýše nasazenou Ralucu Olaruovou z Rumunska. Hrdinová dlouho nehrála kvůli zranění kolena a letos sehrála teprve třetí zápas na antuce.

„Od začátku jsem byla doslova vyšťavená. Přišlo velké množství chyb a nebylo mi příliš dobře na kurtu. Na konci rozhodující sady mi odešly fyzické síly. Vedla jsem 4:2, nicméně ani tento náskok nestačil. Navíc od druhého setu mě trápily křeče v nohou. Porážka samozřejmě mrzí. Nyní si dám pár dní volna a poté začnu přípravu na trávě," řekla sedmadvacetiletá tenistka TK Škoda Plzeň.

Vedle Kramperové postoupila do čtvrtfinále Zubr Cupu z Češek i Martina Kubičíková (509.), na její raketě skončila šestá nasazená Laura-Joana Andreiová (351.) z Rumunska. Prostějovská tenistka vyhrála ve dvou setech 6:3, 7:6.

„Dnešní výkon byl rozhodně lepší než ten včerejší. Hrála jsem dobře, i když nějaké chybičky tam byly, a ty pramenily především z nervozity," pověděla rodačka z Napajedel. Andreiová byla podle postavení na žebříčku papírovou favoritkou zápasu. „Jednou jsem s ním hrála, ale to bylo ve čtyřhře. V singlu je to něco jiného, výkonnostní rozdíl není tak velký. Každopádně jsem ráda za postup," řekla Kubičíková.

Závěr druhého setu přinesl zbytečné komplikace. Česká tenistka vedla 5:3 na gamy, ale ztratila tři hry v řadě. „Rozhodila mě jedna osoba na tribuně, přišla ztráta koncentrace a náskok se rychle rozplynul. Naštěstí jsem ještě zabojovala, nechtěla jsem jít do třetího setu. Povedlo se mi srovnat krok a v tiebreaku jsem chytila začátek," upřesnila česká tenisová naděje, která v tiebreaku vedla už 6:0.

Brány čtvrtfinále zůstaly zavřeny pro dvě domácí hráčky TK Precolor Plus Přerov. Zanedlouho osmnáctiletá opavská rodačka Pernilla Mendesová prohrála s pátou nasazenou Tinou Schiechtlovou (326.) z Rakouska ve dvou setech 1:6, 3:6.

„Nehrála jsem špatně, ale soupeřka byla vytrvalá, zatímco já jsem neměla trpělivost na udržení míčku ve hře. Přesto jsem se svým výsledkem spokojená, neboť jsem uhrála jedno kolo. Nyní mě čeká kvalifikace turnaje ve Zlíně, kde jsem obdržela divokou kartu a chci se probojovat do hlavní soutěže," uvedla tenistka s česko-angolskými kořeny. Její exotický původ vysvětluje africký otec, nicméně Pernilla se narodila v České republice.

Rovněž další Přerovanka Tereza Hladíková (710.) skončila ve druhém kole, když nad její síly byla sedmá nasazená Němka Anne Schaeferová (356.). Čtyřiadvacetiletá dlouhonohá tenistka sice snadno vyhrála úvodní set 6:2, ale poté ve dvou sadách uhrála jediný game a v rozhodujícím setu jí zazpíval kanár.

„První dějství jsem diktovala hru a všechno mi padalo do kurtu. Poté jsem začala kupit zbytečné chyby a do konce zápasu již zlepšení nepřišlo. Měla jsem vyhrát, i když přerovský turnaj beru pouze tréninkově. Na prvním místě mám v těchto dnech studium, za pár dní mě čekají státnice na vysoké škole. Alespoň budu mít více času na učení," řekla Tereza Hladíková.

Výsledky

Dvouhra – 2. kolo

Mituová (ROU, 2) – Sobaszkiewiczová (POL) 6:1, 6:1, Kaniaová (POL, 8) – Kostičová (SRB) 6:0, 6:3, Schaeferová (GER, 7) – T. Hladíková (CZE) 2:6, 6:1, 6:0, Kubičíková – Andreiová (ROU, 6) 6:3, 7:6 (4), Schiechtlová (AUT, 5) – Mendesová (CZE) 6:1, 6:3, Rossiová (BRA) – Najdenovová (BUL, 3) 6:3, 6:3, Šinikovová (BUL, 4) – Balducciová (ITA) 0:6, 7:5, 6:4, Kramperová (CZE) – Hrdinová (CZE) 6:1, 2:6, 6:4.

Ve čtvrtfinále se utkají: Kramperová – Schiechtlová, Rossiová – Kubičíková, Schaeferová – Šinikovová, Kaniaová – Mituová.

Čtyřhra – 2. kolo (čtvrtfinále)

Kaniová, Sobaszkiewiczová (POL, 1) – Rohanová, Závodská (CZE) 6:1, 5:7, 12:10, N. Fraňková, T. Hladíková (CZE) – Andreiová, Kostičová (ROU/SRB) 6:2, 6:4, Dobrá, Kriegsmannová (CZE, 3) – Kubičíková, Smítková (CZE) 2:6, 6:2, 12:10, Torreová-Sanchezová, Vlachová (ESP/CZE) – Mituová, Šinikovová (ROU/BUL, 2) 4:6, 6:1, 10:4.

V semifinále se utkají: Kaniová, Sobaszkiewiczová – N. Fraňková, T. Hladíková, Dobrá, Kriegsmannová – Torreová-Sanchezová, Vlachová.

AUTOR: ROMAN ORDELT