O víkendu na dvorcích v Přerově proběhla kvalifikace, která do prvního kola dvouhry poslala osm hráček – šest Češek doplnily Švýcarka Gadientová a Litevka Bakaiteová. Z nadějného počtu domácích hráček TK Precheza se nekvalifikovala žádná.

Přítomné asi nejvíce zajímalo, jak si v pondělí povede divoká karta turnaje, teprve čtrnáctiletý velký talent českého tenisu Denisa Hindová. Los jí v prvním kole přiřkl kvalifikantku Nikolu Tomanovou. Hindová se po počáteční nervozitě v prvním setu oklepala a zápas proti o sedm let starší tenistce otočila ve svůj prospěch po setech 4:6, 7:6 a 6:1. Byla to ale takřka tříhodinová bitva.

Lubomír Svoboda. Ilustrační foto.
Změny v přerovském volejbale. Ženy mají nového trenéra i předsedu!

„V prvním setu jsem udělala dost nesmyslných chyb, prohrála jsem ho úplně zbytečně. Pak jsem se trošku čapla. Ve třetím setu byly důležité první tři gemy, soupeřka přestala hrát, asi si už moc nevěřila. Naštěstí jsem to zvládla,“ usmívala se Denisa Hindová.

Ta se zúčastnila juniorského grandslamu v Paříži, ještě dříve si vyzkoušela i Australian Open stejné kategorie. V Přerově dostala šanci zahrát si teprve svůj druhý turnaj mezi ženami.

„Jsem ráda, že jsem dostala divokou kartu. I proto jsem dnes bojovala. Budu se snažit hrát co nejlíp, uvidíme, jak to půjde,“ uzavřela možná následovnice Petry Kvitové či Karolíny Plíškové, které byly v podobném věku v Přerově ve stejné pozici.

ODPOLEDNE NARUŠIL DÉŠŤ

Odpoledne turnaj na chvíli přerušil déšť, plánovaná utkání se však s výjimkou jednoho dohrála ve večerních hodinách. Za zmínku stojí hlavně parádní výkon české kvalifikantky Anety Laboutkové. Sedmnáctiletá tenistka vyřadila třetí nasazenou, Rusku Anastasiu Pribylovou. O čtyři roky starší hráčku první světové pětistovky přehrála dvakrát 6:3.

Senzaci nebyla daleko ani patnáctiletá hráčka pořádajícího klubu. Alexandra Silná vyzvala o dvanáct let starší Rusku Julii Kulikovovou a padla až po třísetové bitvě. Přerovské barvy tak mohly slavit alespoň na samotný závěr hracího dne. Večer totiž vyrovnaný boj v pavouku čtyřhry dotáhly do vítězného konce Martina Kudelová s Alexadrou Silnou. Společně porazily pár Denisa Pospíšilová/Lucie Procházková.

In-line hokejisté Přerova (v červeném) ve čtvrtfinále porazili obhájce titulu z Olomouce.
Senzace! Night Birds vyřadili mistra z Olomouce a jsou v elitní čtyřce

Výsledky prvního dne Zubr Cupu:

Dvouhra:
NIKOLA TOMANOVÁ [Q] - DENISA HINDOVÁ [WC] 6:4, 6:7 (4), 1:6
Anna Pribylová (RUS) - Petra Janusková (CAN)[8] 4:6, 5:7
Nicole Gadientová (SUI)[Q] - DAGMAR DUDLÁKOVÁ [Q] 6:0, 6:1
Julia Kulikovová (RUS) - ALEXANDRA SILNÁ [WC] 6:1, 3:6, 6:3
KLÁRA HÁJKOVÁ [Q] - TEREZA PROCHÁZKOVÁ 4:6, 6:7 (3)
ANETA LABOUTKOVÁ [Q] - Anastasia Pribylová (RUS)[3] 6:3, 6:3
Paulina Bakaiteová (LTU)[Q] - MONIKA KILNAROVÁ [6] 1:6, 3:6
DIANA ŠUMOVÁ - KAROLÍNA KUBANOVÁ [WC] 7:5, 6:3
VENDULA ŽOVINCOVÁ [5] - KAROLÍNA BERÁNKOVÁ 1:0, 40:40 - přeloženo na 13.6.

Čtyřhra:
JANATOVÁ, NOVOTNÁ - KOLÁČKOVÁ, PULCHARTOVÁ 6:1, 6:0
KUČEROVÁ, PEKTOROVÁ - Da Silvová Ficková (AUS), Janusková (CAN)[2] 2:6, 2:6
POSPÍŠILOVÁ, PROCHÁZKOVÁ - KUDELOVÁ, SILNÁ 6:4, 2:6, 7:10

Prostory zchátralé armádní budovy v Čechově ulici se staly dějištěm cvičení, během kterého si přerovští strážníci pod vedením zkušených instruktorů nacvičili, jak postupovat v případě útoku nebezpečného pachatele. Cvičení, které se konalo v pondělí dopole
Přerovští strážníci zachraňovali pobodané a hledali útočníka. Cvičně