Proti stejnému týmu přerovští Mamuti v sobotu vstoupí do druhé nejvyšší soutěže amerického fotbalu v republice.

Atraktivní bitva je na programu od 15 hodin na stadionu SK Přerov v Alšově ulici.

„Už účastí ve finále jsme si zajistili postup do druhé ligy. To, že jsme vyhráli i finále, byla už jen taková třešnička na dortu,“ vracel se k historickému úspěchu pro Mammoths vloni důležitý hráč týmu Radim Dohnal.

„Rozhodlo asi to, že jsme víc hráli jako tým. Od play-off jsme začali hrát chytrý fotbal, zapojili jsme do toho více taktiky. Štěstí bylo na naší straně. Zahrála nám perfektně obrana, rozhodla jediná chyba,“ zavzpomínal Dohnal na červencový triumf.

Radim Dohnal se z pozice hráče letos musí vinou vážného zranění ze zimní přípravy přesunout do role trenéra, přesněji ofenzivního koordinátora.

Tým koučů posílil také Jiří Láznička z brněnských Sígrs. O útok se bude starat také asistent Jan Rada. Defenzivní linie se formuje pod velením hlavního trenéra Alexandra Haišmana s asistentem Pavlem Urubou.

Příprava na novou sezonu je u amerického fotbalu velmi dlouhá.

„Začali jsme náborovým tréninkem v říjnu. Potom byly speciální tréninky jen pro nováčky. Od nového roku trénují staří hráči i nováčci, pomalu jsme se připravovali na prvního soupeře,“ upřesnil Radim Dohnal.

DO BOJE SE SEDMI NOVÁČKY

Díky úspěšným náborům se Mamutům podařilo naverbovat několik nových borců, přišla i jedna posila z první ligy, další z nižší soutěže.

„Máme asi sedm nováčků, což je oproti minulým sezonám úspěch,“ pochvaluje si Dohnal.

Hlavními tahouny by měly být loňské opory – quaterback Martin Štěpánik, obranáři Lubomír Dohnal a Patrik Schwarz.

Cíle pro premiérovou sezonu ve druhé lize musí být pochopitelně skromné.

„Řekli jsme si, že tohle bude taková oťukávací sezona. Doufáme v co nejlepší umístění, ale jsou tam silní soupeři, kteří hrají druhou ligu nespočet let, jako třeba Ústí nad Labem,“ zmínil velitel přerovské ofenzivy.

Prvním testem bude tedy odveta loňského třetiligového finále. Gladiátoři už si na Mamuty brousí zuby.

„Vysočinu známe moc dobře. Očekáváme zase defenzivní bitvu. Rozdílové je to, že soupeř se dal cestou importu. Mají dva americké hráče a jednoho Španěla. Měl by to být vyrovnaný zápas, doufám, že uspějeme,“ uzavřel Radim Dohnal.