Devítiboj starších žáků zahájil šedesátkou na hranici osobního maxima, za kterým zaostal jen o 4 setiny (7,56 s) a šel na průběžné čtvrté místo. V dálce se každým svým pokusem postupně zlepšoval, až napotřetí skočil 580 cm. V disciplíně to byl třetí nejlepší výkon, ale průběžně zůstal Kolomazník stále čtvrtý.

Trumf z rukávu vytáhl ve druhé sérii vrhu koulí, když poslal čtyřkilové náčiní do vzdálenosti 16,72 m. To znamenalo jak nový osobní, tak přerovský rekord a také upevnění pozice na čele letošních národních tabulek koulařů. Disciplínu vyhrál s náskokem téměř čtyř metrů. Na soupeře si vybudoval náskok 198 bodů a šel po třetí disciplíně do vedení.

To udržel i po výšce, ve které překonal 169 cm. Za svým letošním maximem zůstal jen o jeden centimetr a stejně jako v dálce bral třetí místo. Po čtyřech disciplínách měl Kolomazník na kontě 2670 bodů a náskok 137 bodů před druhým Schubertem.

VEDOUCÍ NÁSKOK SE ZTENČOVAL

Kolomazník skvěle rozběhl i první závod druhého dne, běh na 60 metrů překážek. Měl nejrychlejší startovní reakci z celého závodního pole a vypadalo to na další parádní čas. Na předposlední překážce ale škobrtnul a cílem proběhl jako druhý v čase 8,51 s. Jeho osobním maximem (a nejlepším výkonem letošních republikových tabulek) je čas 8,24 s z minulého týdne. O desetinu rychlejší byl jeho nejbližší pronásledovatel v sedmiboji Štěpán Schubert a Kolomazníkův náskok se tak ztenčil na 114 bodů.

Dařilo se mu v tyči, ve které kromě výšky 270 cm skákal vše na poprvé. Zastavilo jej až 320 cm. I tak ale vylepšil přerovský halový rekord o 20 cm na 310 cm a zároveň si vyrovnal i své venkovní maximum. V této disciplíně se dařilo opět Schubertovi, který skočil 350 cm a dotáhl se na Kolomazníka na vzdálenost pouhých 13 bodů.

O celkovém vítězi tedy nebylo jasno až do úplného závěru. Do kilometru vstupoval Kolomazník s lepším osobákem než Schubert (3:10,06 min vs. 3:16,12 min). Takticky se držel za zády svého pronásledovatele a v posledním kole se opřel do závěrečného finiše. Časomíra mu naměřila další osobní rekord 3:05,26 min a protože byl Schubert v cíli až 8 vteřin za ním, nebylo už o zisku titulu mistra republiky pochyb.

DESET LET STARÝ NÁRODNÍ REKORD PADL

Celkovým součtem 4523 bodů Kolomazník dosáhl nejen na zlatou medaili, ale překonal také 10 let starý národní rekord. Zároveň se stal prvním ve své kategorii, který překonal hranici čtyři a půl tisíce bodů. Původní národní rekord měl hodnotu 4455 a Kolomazník jej vylepšil o 68 bodů.

V pětiboji starších žákyň se představila Gabriela Patalová. Ta nakonec obsadila solidní devátou pozici. V přepočtu na body měly její výkony hodnotu 2960 bodů a nový přerovský rekord byl na světě.

Autor: Martina Koutňáková