Z českých jezdců se v nejprestižnější kategorii netradičně ani v Přerově nepředstavil domácí jezdec Ladislav Hanák. Ten se v této sezoně věnuje hlavně pracovním povinnostem.

Zastoupit jej tak musel Pavel Turek, který skončil z Čechů nejlépe – na šestém místě. Za sebou nechal i suveréna posledních sezon, Němce Bernda Stubbeho. Toho potkala nepříjemná havárie při jedné z rozjížděk, kdy byl jeho vůz katapultován do velké výšky a nedopadl vůbec dobře. Závodník zůstal bez zdravotní újmy a mechanici dokázali nemožné, když jeho vůz připravili na třetí rozjížďku. S celkovým osmým místem však Stubbe nejspíš spokojen nebude.

Dobře rozjeté finále kategorie Buggy 1600 měl český jezdec z nedalekého Velkého Týnce Ondřej Musil. Ten chvíli držel druhé místo, nakonec se však propadl na konečnou čtvrtou pozici. I tak ale dojel z českých účastníků této kategorie nejlépe. Buggy 1600 opanoval Němec Rene Mandel.

„Při sjezdu dolů byl Rene Mandel moc dlouhý, natlačil před ním jedoucího Tafaniho přímo do mě, a já jsem to odnesl nejvíce, protože oba kluci mě předjeli. Rázem jsem se ocitnul na čtvrtém místě," popisoval situaci Musil.

„Ti tři, co skončili přede mnou, byli dnes opravdu hodně rychlí, i když možná to pro mě mohlo skončit i lépe. Ale čtvrté místo je hodně pěkné i s ohledem na to, že jedu letos jen dva závody (Nová Paka a Přerov, pozn. red.) a už se beru jako hobby závodník a jezdím už jen pro radost. Závod jsem si dokonale užil," pověděl spokojeně Ondřej Musil.

Mezi plechovými auty kategorie Touring Autocross se ve finále představili pouze dva zahraniční jezdci. Vedoucí jezdec šampionátu, Litevec Paulius Pleskovas, skončil z technických důvodů až na osmém místě. Stupňům vítězů tak dominovali Češi, tím nejrychlejším byl jednoznačně zlínský Martin Samohýl na Škodě Fabia.

„Závod byl naprosto skvělý, my tady máme takové malé jubileum, protože je to přesně rok, co jsme tady startovali poprvé. Dařilo se nám od začátku, ale nebylo to vůbec jednoduché, ani jsme nečekali, že to půjde tak dobře a já musím poděkovat celému týmu," řekl k závodům Samohýl.

První start finále jeho kategorie se musel po havárii Aleše Fučíka opakovat. I to bylo nakonec pro zlínského jezdce klíčové.

„Asi ve třetím kole prvního finále mě začalo auto zlobit, takže jsem byl moc rád, že bylo zastaveno. Po příjezdu do depa jsme začali hledat závadu, vyměnili snad půlku věcí a mysleli, že to bude dobré. V opakovaném finále auto fungovalo asi, tři, čtyři kola, ale poté začalo opět zlobit, takže jsem byl rád, že jsem to nakonec nějak dotlačil do cíle," přiznal vítěz kategorie Touring Autocross.

V mládežnické kategorii Junior Buggy se z vítězství radoval další Čech Miloslav Vaněk.

Autoři: IVAN NĚMEČEK, JAN POŘÍZEK