Na Slovácko se kromě tradičních klubů z Moravy vypravily i oddíly z Čech, Slovenska, Rakouska, Polska, a dokonce pobaltských zemí Lotyšska a Estonska. Celkem se na soupiskách 26 týmů objevilo 310 závodníků, kteří vytvořili nebývale silnou konkurenci. Sobota patřila trati na 500 metrů, neděle pak sprintu na 200 metrů.

Mezi nejmladšími benjamínky ročníku 2008 se na singlkajaku poprvé soutěžně představil Josef Vičar, který sice nedosáhl na stupně vítězů, ale finále ve sprintu mu neuniklo. Podobně se dařilo při prvním startu i kajakáři Lukáši Přibylovi mezi benjamínky ročníku 2004, kterému na 500 metrů medaile jen o vlásek unikla.

Benjamínka Laura Csomová za sebou nechala převážnou část svého ročníku 2007 a na singlkajaku si dopádlovala pro dva bronzy.

V ročníku 2006 přerovští benjamínci vyrýžovali na singlkajacích 5 ze 6 možných cenných kovů. Jakub Csoma zvítězil na obou tratích následován druhým Miroslavem Nezhybou. Bronzově finišoval na 500 metrů Mikuláš Vičar. Csoma s Nezhybou pozlatili i oba závody na deblkajaku.

Kajakář Petr Kotek, benjamínek ročníku 2005, v jednotlivcích získal na delší vzdálenost bronz. Smolně bez stupňů vítězů pak zůstal ve dvojici s Jaromírem Uvírou.

Úřadující mistr republiky Vojtěch Macháček, rovněž benjamínek, nenechal vrstevníky ročníku 2004 ani tentokrát na pochybách o své aktuální formě a shodně dvakrát zvítězil v jednotlivcích i na deblkajaku s Dominikem Krbcem ze Sedlčan.

Stejně mladá Eliška Jurečková slavila bronzové medaile ze singlkajaku ve sprintu a dvakrát ve dvojici s Petrou Jurečkovou z Kojetína.

V žácích se další letošní stálice Martin Večerka na singlkánoi zapsala do výsledků stříbrem na 200 metrů a bronzem na 500 metrů. Na kajaku se prosadil jen Jan Macháček v jednotlivcích ve sprintu.

Dorostenky Peterková a Špalková nečekaně vybojovaly stříbro na kánoi ve sprintu a bronz na delší trati.

Junior Jiří Přikryl na singlkánoi navázal na výborné výkony z mistrovství republiky a na obou tratích se zapsal do výsledkové listiny druhými místy.

V mužích se v kánoi jednotlivců prosadil Libor Šulák bronzem na 500 metrů a stříbrem ve sprintu, ve kterém o stupínek níž skončil Petr Gnida.

Na deblkánoi finišovali dvakrát třetí Šulák a Gnida před Karlem Večerkou s Přikrylem. Na kajaku dělily Tomáše Csomu na singlu od medaile jen centimetry, na deblu se sedlčanským Radkem Valsou se už dočkal třetí příčky.

Csoma pak nastoupil i ve veteránech a při očekávané výhře na 500 metrů prodal své zkušenosti. V ženách finišovala věkem krátce veteránka Lucie Kotoučová ve sprintu třetí.

Závodní program oživila klání klubů v hromadných disciplínách, které Přerovanům nebývale sedly. Čtyřkajak Jan Macháček, Mach, Solařová, Holý se v mužích i s dívkou na palubě oproti vyspělejším posádkám senzačně vtěsnal na obě vzdálenosti na třetí místo. V ženách tento husarský kousek vylepšila čtveřice Michalczyková, Peterková, Kotoučová, Solařová stříbrem na 500, a dokonce vítězstvím na 200 metrů. V pozměněné sestavě se Špalkovou místo Kotoučové dívky zaklekly i do čtyřkánoe a ve sprintu slavily úžasné stříbro. V mužích pak čtyřkánoe Martin Večerka, Přikryl, Šulák a Gnida zvládla nevděčnou roli favoritů a suverénně vybojovala zlatý double.

V součtu bodů ze všech disciplín sice Spartak neobhájil v hodnocení klubů loňský bronz a o stupínek se propadl, jednotliví závodníci však rozhodně svým nasazením nezklamali.