„Primátorky" se tradičně jely na Vltavě, jejich zajímavostí je zatáčka pod Vyšehradskou skálou, kde se prověří schopnosti kormidelníků. Závody jsou také společenskou akcí – nábřeží a náplavky poblíž Palackého náměstí byly opět obklopeny diváky, v cíli byl připraven bohatý doprovodný program.

Již v pátek je na program zařazena párová osma mladšího žactva. Slovo „párová" je přitom velmi důležité, osma se totiž jezdí výhradně jako nepárová (každý veslař má jedno veslo, pozn. red.), zde se jedná o výjimku. Mladší žactvo jezdí smíšeně, tedy se čtyřmi děvčaty a čtyřmi hochy. Přerované dokázali zvítězit už loni, to jeli ale přerovští kluci s děvčaty z Olomouce. Letos se podařilo poskládat osmu čistě přerovskou a ta dokázala ve skvělém čase zvítězit.Přerovští veslaři byli úspěšní na populárních „Primátorkách“ v Praze.

V sobotním programu se ještě představila osma přerovských žen kategorie Masters (veteránská, pozn. red.), která ve své kategorii dojela na 3. místě.

Ostatní přerovští závodníci se museli probíjet do pětičlenného finále sítem rozjížděk a případných opravných jízd. Nejlépe dopadl junior Petr Pivko, který vesloval na stříbrné osmě vybraných párových veslařů. Ve stejné kategorii dojeli Vladimír Trojan a Michal Gerhát na lodi složené z moravských veslařů na pátém místě. Tuto loď kormidloval přerovský Stefan Hajduk.

Kateřina Pivková a Valentýna Kolářová dojely mezi dorostenkami na třetím místě. Jednou z nejpočetněji obsazených kategorií jsou dorostenecké osmy. Letos se po velmi dlouhé době objevila loď VK Přerov v „čistém" složení (Tomáš Jelínek, Šimon Churý, Jan Cibulec, Marek Mikeš, David Mikulík, Tomáš Šišma, Jan Rezek, Vojtěch Habáň a kormidelník Michal Troníček). Dorostenci jeli výborně, postup mezi nejlepších pět jim však těsně unikl. Ve finále B ale zvítězili a celkově tedy dojeli šestí. Před nimi skončila pouze jediná „čistá" loď ČVK Praha, ostatní posádky byly poskládány z více klubů.

Na „Primátorkách" jezdí juniorky společně se ženami. Čtyři přerovské zástupkyně v této kategorii dojely celkově na osmém místě – Sabina Patermannová, Anežka Procházková, Magdaléna Juziková a Dita Ponikelská.

Těsně před Primátorkami se maďarském jezeře Velence konaly závody olympijských nadějí CEFTA. Jedná se o reprezentační čtyřutkání dorosteneckých výběrů Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Česká republika v tomto klání zvítězila a podílela se na tom i veslařka VK Přerov Valentýna Kolářová, která zvítězila na párové čtyřce.

Teď již čekají veslaře mistrovské závody – v polovině června Mistrovství oblasti Morava, na konci června MČR žactva a dorostu a první prázdninový víkend MČR juniorů a dospělých. (vk)