Jonáš Kolomazník a Gabriela Patalová své starty na MČR zvládli perfektně - Kolomazník vybojoval dvě medaile a Patalová se díky osobnímu rekordu oproti tabulkovým předpokladům výrazně posunula vpřed pořadím.

Jonáš Kolomazník letos prožívá parádní sezonu. Po národním rekordu v sedmiboji opět promluvil do historických tabulek, když v rozběhu na 60 m překážek vylepšil 10 let starý rekord šampionátu. Z dosavadního maxima Václava Sedláka ubral 11 setinek a v rozbězích byl suverénně nejrychlejší (8,18 s). Tímto výkonem rovněž o šest setin vylepšil osobní a zároveň přerovský rekord.

Hodinu po rozběhu na překážkách už byl Kolomazník připraven na startu další disciplíny. I ve vrhu koulí se řadil k favoritům, když v této disciplíně vedl letošní tabulky výkonem 16,72 m. V první sérii předvedl pokus dlouhý 15,97 metru a dále už v soutěži nepokračoval a raději se soustředil na finále překážkářů. Ještě během čtvrtých pokusů mu patřila v kouli první pozice, pak se ale zlepšil průběžně druhý Jiří Šanda na nevídaných 18,15 m. Šestým pokusem Šanda své prvenství potvrdil pokusem ještě o dalších 5 centimetrů delším. Nikdo další už ale Kolomazníka nepřekonal a ten se tak mohl radovat ze stříbrné medaile.

ZLATO A MÁLEM NÁRODNÍ REKORD!

Skvělou formu zúročil Kolomazník ve finále překážkářů, když nejen prolétl cílem jako první, ale znovu překonal rekord šampionátu! Svůj čas stlačil až na 8,12 s a za národním rekordem Jiřího Pechara z roku 2016 zaostal o pouhé dvě setiny! Skvělé výkony Kolomazník korunoval zlatou medailí.

„Je to úžasný pocit. I po té kouli, co jsem měl do překážek, míchalo se mi to. Jsem strašně rád,“ usmíval se čerstvý mistr republiky.

Výtečně se dařilo také Gabriele Patalové, která nastoupila na trati 60 m překážek. V průběžných tabulkách jí letos patří 22. místo. V samotném závodě ale předběhla několik papírově rychlejších soupeřek a nakonec bere krásné třinácté místo! Navíc si o dvě setiny vylepšila osobní rekord na 9,41 s. Patalové navíc jen těsně unikla účast v další disciplíně - ve skoku do dálky byla nominovaná coby náhradnice, nakonec se ale bohužel na start nepostavila.

V běhu na 3000 metrů startoval Filip Sehnal. Ten ze svého letošního maxima ubral 12 vteřin a časem 10:52,76 min obsadil čtrnáctou pozici. (kou)