„Je to mimořádný den pro mě. Jsem moc rád, že podařilo vyrovnat rekord Radka Štěpánka a Honzy Hájka," vyprávěl nadšený tenista, který se zařadil mezi tři trojnásobné vítěze turnaje.

Jiří Veselý, hnaný zaplněnými tribunami prostějovského centrkurtu, vstoupil do prvního setu výborně a ve třetí hře vzal Argentinci podání. Brejk ale následně nedokázal potvrdit a od té doby měl navrch Delbonis, který ze stavu 1:3 obrátil na 4:3 s brejkem navrch.

V následné hře se sice Veselému povedl rebrejk, ale za stavu 5:5 český tenista opět o podání přišel a Delbonis šel servírovat na ukončení první sady. To se nakonec Argentinci povedlo a Veselý poprvé na turnaji ztratil set.

Czech Open v Prostějově - Jiří Veselý
Veselý o roli favorita: Nebráním se, ale nechci zbytečné tlaky

I na Veselého ve finále dolehla nervozita.

„Vedl jsem 3:1 a bylo to relativně jednostranné. Ale potom přišel jeden blbý gem a začalo trápení," přiznal český tenista.

Jak končila první sada, tak začala i ta druhá a Veselý v první hře přišel čistou hrou o své podání. Veselému se ale hned následně podařil rebrejk a od té doby domácí hráč dominoval. Výsledkem tak bylo šest gemů v řadě a výhra 6:1 za pouhých 24 minut.

Jasný průběh druhé sady zaskočil i Veselého.

„Když jsem ho brejknul zpátky, najednou byl set zase jednostranný. To bylo trochu překvapení i pro mě," poznamenal 57. hráč žebříčku.

Ve třetí sadě zápas gradoval. Téměř o každý míč se oba tenisté přetahovali v dlouhých výměnách, ale stále se nikomu nedařilo prorazit podání soupeře. Šance přišla až za stavu 5:5, kdy Argentinec začal chybovat a ztratil svůj servis.

Czech Open v Prostějově - Jiří Veselý
Suverénní Veselý. Bez ztráty setu prošel do semifinále

Veselý se dostal do vedení 6:5 a šel podávat na vítězství.

Rychle následovalo vedení 40:0 a tři mečboly. První dva využit ještě nedokázal, ale při třetím přišla jeden z nejpohlednějších výměn zápasů. Na jejím konci letěl míček z rakety Delbonise do autu a Veselý se vítězoslavně položil na kurt.

Po nervy drásající koncvce zápase se Veselému hodně ulevilo.

„Ke konci už jsem začínal být negativní. Byl jsem v rozpoložení, že jsem měl problém dostat servis do kurtu. Bylo to nahoru dolů. Za toho stavu 4:4 ale začal dělat chyby a za stavu 5:5 mi dvakrát nebo třikrát pomohl," oddechl si vítěz 24. Czech Open.

Dvouhra, finále: Veselý (2-ČR) – Delbonis (Arg.) 5:7, 6:1, 7:5

ONDŘEJ KAŠLÍK

Filmař-amatér Michal Grepl je autorem filmu Fotbalový skřítek
Fotbalový Skřítek se těší velké oblibě. Vybral více, než se předpokládalo