Do jejího čela se s vlajkou postaví Tomáš Bank, medaile očekává především z atletiky a cyklistiky.

Výpravu, čítající 245 sportovců, má na starost 46 trenérů. Zastoupení kolektivních a individuálních sportů je téměř vyvážené. Jen o něco málo převažují sporty individuální. Není se čemu divit, když pravidelně přiváží medaile atleti a cyklisté. Naděje jsou však vkládány i do fotbalistů, volejbalistek a všech ostatních sportovců.

Olympiáda dětí a mládežeZdroj: ODM„Dovést medaili může opravdu každý sportovec nebo tým… Očekávání jsou vždy velká,“ svěřuje se vedoucí výpravy Jan Švec. Umístění odhaduje podobné jako v předchozích letech, tedy mezi 9. a 12. příčkou. Jak bývá zvykem, vlajkonošem si Olomoučtí zvolili sportovní osobnost ze svého kraje, tentokrát Tomáše Banka, bratra a trenéra bývalého sjezdového lyžaře Ondřeje Banka a současného trenéra Ester Ledecké.

„Vyšli jsme z toho, že se jedná o výraznou sportovní osobnost nejen olomouckého regionu, ale i světového lyžování,“ objasňuje vedoucí výpravy.

Jediné, co sportovcům ještě chybí, je nástupové oblečení, které vyfasují týden před zahájením. Kolekce bude mít barvy trikolory – modročervené teplákové soupravy s bílými tričky a kšiltovkami.

Slavnostní zahájení devátého ročníku letní ODM odstartuje v neděli 23. června v Home Credit Areně. Sportovní klání potrvají do čtvrtka 27., kdy se bude konat závěrečný ceremoniál.

Štěpánka Badinová