Silák Jiří Tkadlčík nejen, že zpestřil úterní vyhlašování ankety Nejúspěšnější sportovec města Přerova za rok 2016, sám dokonce ovládl prestižní kategorii Krajánek.

Právě zde se soustředí ti vůbec nejúspěšnější sportovci s přerovskými kořeny, kteří však vavříny sbírají různě po světě.

Letošní rok by podle Jirky mohl být ještě úspěšnější. Prakticky hned po galavečeru se odebral do Prahy, odkud odletěl směr Columbus na slavné závody strongmanů Arnold Classic ve Spojených státech.

„Pokusím se tam všem vysvětlit, že zlato je moje,“ prozradil sedmadvacetiletý fenomén českých silových disciplín.

Jirko, gratuluji, jste Krajánkem roku, předvedl jste pěknou show, takže spokojenost?
Když to tak řeknu, tak jsem se vším spokojený (úsměv). Potěšilo mě to, protože tam byla celkem konkurence. Mám z toho radost. Co se týče těch exhibicí, tak tam to bylo takové hektické a museli jsme kvůli pódiu hodně improvizovat. Ale podle reakcí publika se to líbilo, mně taky (úsměv).

ČTĚTE TAKÉ: Sportovec roku má fitness královnu. Kuželkářky předběhly hokejisty

Rok 2016 byl pro vás veleúspěšný, jak se na něj díváte?
Bylo to krásné, cestování po celém světě, tak to mám rád a líbí se mi to. Doufám, že letos to bude ještě lepší a přidám zlato z mistrovství světa a z Ameriky (závodů Arnold Classic v USA, pozn. red.).

Hlavní je tedy asi mistrovství světa, už se připravujete? Jaké jsou šance?
Určitě je to nejvyšší meta, které můžu dosáhnout. Šance jsou čím dál větší, protože ti kluci stárnou, v tom mám výhodu (smích). Jsem oproti nim ještě relativně mladý. Připravuji se na to v podstatě poslední tři roky, které tohle dělám. Poslední dobou tréninky pořád přiostřuju, až kolikrát ležím a zdá se, že nemůžu nic. Pak se ale vždycky nějak zvednu a jedeme znova a zase naplno.

Prozradíte jaké jsou nyní vaše „osobní rekordy“?
Vše jde teď nějak nahoru. Na mrtvý tah se mi v dresu povedlo zvednout 385 kilo, na bench je tam nějakých 215. U log liftu (zvedání speciální klády nad hlavu, pozn. red.) je to 160 kilo, jednoručku jsem včera zvedl nad hlavu stokilovou, když jsem zkoušel, jak to půjde dnes na exhibici.

ČTĚTE TAKÉ: V Přerově zadrželi dva mladé dealery drog. VIDEO ze zásahu

Co rodina, přišla vás dnes doma v Přerově podpořit?
Byli tady rodiče, babička s dědou, kamarádi i přítelkyně. V podstatě všichni, které mám rád. Hrozně moc si toho vážím, taková podpora je naprostý základ. Jsem jim za to vděčný.

Hned zítra se chystáte do Ameriky, je to tak?
Zítra nám to letí už v pět hodin. Takže mě čeká cesta do Prahy, odkud letíme do Columbusu na Arnold Classic. To je ten jeden ze dvou Arnoldů, co mi zatím chybí. Určitě bych chtěl atakovat zlatou medaili. Netajím se tím. Ty výkony tam jsou. Bude tam pětatřicet kluků, kteří budou mít jiný názor, ale já se jim pokusím vysvětlit, že zlato je moje.