„Minulý rok byl velmi těžký. Florbalové tréninky byly kvůli pandemii zrušené, ale nyní se vše navrací vše do starých kolejí. A my máme radost, že se vrací i naši florbalisté. Jsem nadšený, když vidím tu chuť, s jakou nyní všichni sportují a doufám, že se vše bude zase blížit tomu, na co jsme byli dříve zvyklí,“ říká Daniel Novák, prezident Českého florbalu.

Kluby se pustily do restartu s velkou vervou. Nejen na profesionálních hřištích, ale i na jakémkoliv volném plácku můžeme vidět děti s florbalovými holemi a typicky děrovaným míčkem. „To je výhoda florbalu,“ říká Martin Musil z pražského florbalového klubu Bohemians.

Náklady? Rodiče se nemusí bát. „Hrát můžete prakticky kdykoliv a kdekoliv. Hráči stačí oblečení do haly a ostatní vybavení mu zapůjčí klub nebo škola. V rámci kroužku jsou náklady opravdu minimální. Pro ty, kteří se chtějí účastnit soutěží a hrají za některý z klubů, které nabízejí komplexní podmínky, vychází celkově sezona (jeden rok) pro hráče zhruba na patnáct tisíc korun. V ceně jsou klubové příspěvky, zápasy, letní soustředění a základní vybavení.“

Florbalisté Střešovic v akci
Miliony pro kluby. Florbal rozjíždí sezonu po koronaviru, vrchol přijde v zimě

Florbal navíc může hrát opravdu kdokoliv, kluby se navíc na svých trénincích nezaměřují pouze na florbal samotný, jde ale o celkový sportovní i osobnostní rozvoj. „Při tréninku dětí klademe největší důraz na zábavu a všestrannost. S postupem věku se florbalová specializace rozrůstá a čas s florbalkou narůstá. V dětských týmech je pro nás také důležité naučit hráče a hráčky základním pravidlům sportování i životního přístupu, ať už jde třeba o slušné chování, poctivý přístup a fair play. U nás je rovný každý s každým a často mladí florbalisté získají z oddílu partu kamarádů na celý život,“ shrnuje Musil.

Své o tom ví i ambasadoři projektu #naflorbal, který vznikl na podporu návratu hráčů po restartu sportu, Filip Langer, juniorský mistr světa, a Jana Christianová, reprezentantka a brankářka extraligového Chodova. „Osobně vnímám florbal jako něco důležitého, protože ta parta je něco neskutečně silného. Vždy jde o odreagování od studentského, pracovního nebo běžného života. Také to, že parta a celá skupina jde za nějakým cílem, považuji za velice silnou věc. Kolektiv navzájem motivuje, umí se i podržet,“ zdůrazňuje Langer.

„Myslím, že je hrozně důležité vrátit děti ke sportu. Nejlépe samozřejmě k florbalu, ale prostě k nějakému pohybu celkově, protože dlouhou dobu teď děti neměly možnost zapojit se do sportovního dění. Pohyb je pro děti hrozně důležitý, stejně tak kolektiv, a to nejen ten školní,“ doplňuje Christianová.

Chtěli byste hrát florbal a nemáte vybraný žádný klub? Český florbal připravit pro všechny zájemce na svém webu podstránku, kterou najdete na této adrese, kde si zájemci dle svého bydliště či preferencí vyberou ten správný klub. V České republice je více než 400 klubů a prakticky v každém větším městě je na výběr více oddílů. Odpadá tak i stres a náklady s dojížděním na delší vzdálenost za svým oblíbeným sportem.