„Dostat sem šest World Tour týmů je velký úspěch. Budou tady velké hvězdy,“ těší se promotér Czech Tour Jaroslav Vašíček.

Nejkvalitnější český silniční závod přilákal na úvod restartované cyklistické sezony skvělá jména. A to přesto, že kalendář Mezinárodní cyklistické unie (UCI) doznal změn.

„V okamžiku, kdy neměli kam dát italské klasiky, nám přesunuli do našeho termínu sobotní Milán-San Remo. Ve středu navíc začal etapák Okolo Polska. Ve Francii se jede bohatý závod Tour de l'Ain. Těch závodů je v tomto termínu opravdu přehršel,“ upozorni Jaroslav Vašíček na konkurenci.

„Ale my jsme rádi, za tu startovní listinu, kterou máme. Větší závody se tím nemůžou chlubit,“ dodal spokojeně.

Předseda VK UP Olomouc Jiří Zemánek
Zemánek: K mimořádným opatřením jsme museli sáhnout nejen my

Loňský vítěz Daryl Impey sice nedorazí, jenže ze stáje Mitchelton-Scott se o triumf poperou hvězdy jako Lucas Hamilton, Luke Durbridge nebo Jack Bauer. Ze stáje NTT se představí světový časovkář Victor Campenaerts. Stáj Bahrain McLaren vysílá do boje japonského samuraje Jukiju Arašira. V týmu Bory se poperou Slováci Erik Baška a Juraj Sagan.

A co Češi? Petr Vakoč z Alpecin-Fenix se zaměřil právě na tento závod, z Elkovu se představí Jan Bárta, olomoucký talent Jakub Otruba nebo bojovník z Mohelnice Michael Kukrle.

Trenér reprezentace Tomáš Konečný představí i české mladíky v národních barvách v čele s Karlem Vackem a Danielem Turkem.

Čtyři závodní dny

Vše vypukne časovkou týmů. Startuje se ve čtvrtek v 17 hodin v Uničově na ulici Dukelská. Cyklisté se vydají směr Medlov. Po 18 kilometrech budou finišovat v místě startu.

V pátek se slavnostní start uskuteční v pravé poledne na prostějovském náměstí T. G. Masaryka. Peloton se vydá na Konicko, Bouzovsko, projede Litovlí a finišovat bude znovu v Uničově.

V sobotu půjde do tuhého. Po slavnostním startu v 11.30 u olomouckého vlakového nádraží zamíří jezdci směr Beskydy. Dojezd je ve Frýdku-Místku.

Nejtěžší z pohledu celkového převýšení je nedělní závěrečná etapa. Startuje se v Mohelnici v 10.30 na Náměstí Svobody a peloton zažije jesenické peklo. Cyklisty prověří stoupání na Dlouhé Stráně, pak na Červenohorské sedlo, Vidly a Lyru. Končit se bude okruhy ve Šternberku. Vítěz Czech Tour by měl být znám v neděli v 15 hodin.

Řada omezení

Letošní ročník pochopitelně přináší řadu omezení. „Museli jsme přesvědčit hotely, aby s námi do toho šly. Protože třeba jeden tým musí obývat jedno patro. Je to čtyřicet stran nařízení a doporučení od UCI,“ prozradil Jaroslav Vašíček.

V omezeném režimu bude probíhat i slavnostní vyhlašování.

„Ceremoniál bude vypadat jinak, bude hrozně moc okleštěný. Ale doba je teď taková, že jsme k tomu museli přistoupit. Museli jsme zrušit i kulturní programy a akce pro děti. Jsou to velké problémy. Až to skončí, tak budu šťastný,“ dodal promotér závodu.

Festival Hanácké Woodstock a Bystřické pivní salon 2020.
Hanácké Woodstock bavil natěšené publikum i kapely

Organizátoři vyzývají fanoušky k ohleduplnosti. Měli by nosit roušky a nepřibližovat se zbytečně k cyklistům.

Apel na fanoušky:

– noste roušky

– udržujte odstup od závodníků minimálně 2,5 m

– nevyžadujte společné fotografie „selfie“

– nežádejte závodníky o podpis

– nenavštěvujte závodníky u jejich karavanů

– nezdržujte se u občerstvovacích stanic

– raději než v cílové rovince se rozprostřete po trati

CZECH TOUR 2020

Čtvrtek, 17.00: Týmová časovka Uničov (18,6 km, převýšení 108 m)

Pátek, 12.00: Prostějov – Uničov (193,4 km, převýšení 1464 m, dojezd cca 16.40)

Sobota, 11.30: Olomouc – Frýdek-Místek (209,8 km, převýšení 2644 m)

Neděle, 10.30: Mohelnice – Šternberk (179,2 km, převýšení 2812 m, dojezd cca 15.00)