A chyběl opravdový kousíček, abychom 23. března na obrazovkách sledovali Přerovanky.

Osmačky a deváťačky ze Základní školy U Tenisu zastavily až v semifinále pozdější vítězky. To zamrzí.

Nicméně klobouk dolů před děvčaty. Ze smolného semifinále se otřepaly a suverénně si vybojovaly krásnou bronzovou náplast.

„Hlavně byly strašně bojovné. To jsem ještě nezažila, takovou cílevědomost. Holky se v žádném zápase nepoložily. Je to velikánský úspěch, ale měli jsme i na víc, takže ta bronzová medaile nás i malinko mrzí,“ přiznala vedoucí týmu, paní učitelka Nela Žemlová.

Dnes už ale nikdo nesmutní. Aby také ano, vždyť přerovská děvčata musela postupně projít přes okrskové, okresní, krajské a kvalifikační kolo až na ono vysněné finále v Plzni. A co víc, aktivních florbalistek je v týmu jen zhruba polovina!

„Jsme sportovní škola a všechna děvčata až na jednu jsou ze sportovní třídy. Jsme zaměřeni na všestrannost. Když jsme v šesté třídě s florbalem začaly, tak se holky dostaly až do kraje. To je tak nabudilo, že ty, co nedělaly žádný sport, se přihlásily do florbalového týmu v Přerově. Polovina z těch děvčat už hraje florbal,“ upřesnila Nela Žemlová.

Kromě úspěchu pro ZŠ U Tenisu se tak jedná také o čest pro florbalový klub Spartaku Přerov.

MÁLEM VYŘADILY SUVERÉNKY

Mladá Boleslav? To je letošní suverén mužské nejvyšší soutěže a podobně jsou na tom tamní děvčata na školních turnajích.

Holky ze 6. ZŠ a MŠ Mladá Boleslav postoupily v Plzni s naprostým přehledem do semifinále.

Přerovanky ve své skupině skončily druhé a měly tak toho nejtěžšího možného soupeře. Po strhujícím zápase ovšem padly až po samostatných nájezdech.

„Mrzelo nás to hodně. Vedly jsme 2:0, pak jsme asi minutu před koncem dostaly na 3:3. V nájezdech jsme to prohrály a hodně holek to obrečelo. Bylo to nejsmutnější na celém našem výletu do Plzně,“ popisovala kapitánka týmu Lenka Ryšavá.

Se svými spoluhráčkami sice přišly o atraktivní televizní finále, ale o bronz se zase rvaly naplno. Základní školu z Rudné porazily 6:1.

„Bylo to úžasné, myslím, že jsme si to s holkama a celkově i s celou třídou strašně moc užili. Jsem moc ráda za ten výkon, jaký holky předvedly. Už protože je nás tady jen pět florbalistek, je to hodně velký úspěch pro celou školu i pro Přerov,“ usmívala se Lenka Ryšavá.

Ta byla společně s Anetou Poláškovou na závěr zvolena do nejlepší pětky celého turnaje. Druhá jmenovaná se navíc závodně florbalu vůbec nevěnuje. Je totiž nadanou fotbalistkou.

Výsledky ZŠ U Tenisu:

Skupina B: ZŠ U Tenisu – ZŠ Pozořice 8:1, branky: Polášková 3, Ryšavá 2, Čevelová 2, Divišová 1. ZŠ U Tenisu – ZŠ Dubí 1:3, branka: Ryšavá.
Semifinále: ZŠ U Tenisu – 6. ZŠ a MŠ Mladá Boleslav 2:3 sn, branky: Polášková 2, Divišová 1.
Zápas o bronz: ZŠ U Tenisu – ZŠ Rudná 6:1, branky: Plášková 2, Šmerdová 2, Ryšánková 1, Divišová 1.