Po extra horkém týdnu přišlo v sobotu silné ochlazení doprovázené velmi nepříjemným deštěm s bočním větrem. Oproti loňsku lehce pozměněná trať 218 km obsahovala pět vrchařských prémií a jednu rychlostní.

Vítězem se stal Jakub Svoboda (CK Kolokrám Alea), který se až do letoška mohl po třech čtvrtých místech z let 2008, 2009, 2011 a druhé příčce z roku 2010 považovat za korunovaného prince přerovského maratonu.

Letos se totiž dokázal prosadit až na nejvyšší stupínek a odškrtnout si tak další z nesplněných vítězství.

Start se odehrál ještě za příznivého počasí, ale po devadesáti kilometrech závodu si nepřízeň počasí a velmi těžká trať začaly vybírat svou daň. To ale nezabránila v dojezdu do cíle 61 mužům a 5 ženám.

V porovnání s loňskými 136 dokončivšími cyklisty na dlouhé trati je jasné, jak moc lákavá byla letos možnost rozhodnout se na 103. kilometru jet pouze střední trasu 130 kilometru dlouhou.

Do Přerova se na 12. ročník cyklomaratonu Mamut Tour a 9. ročník Mamut Bike sjelo přes sedm set závodníků od dětské, juniorské až po seniorské kategorie s velmi kvalitní zahraniční účastí, kdy nejvzdálenějším silničářem byl Australan Benke Christoph startující na dlouhé trati.

O půl deváté ráno vyjely na trať silničního cyklomaratonu z přerovského výstaviště necelé čtyři stovky závodníků. O půl hodiny později odstartovalo také na dvě stě bikerů, kteří vyrazili na tratě dlouhé 55 a 30 kilometrů.

První místo v absolutním pořadí Mamut Tour (218 km) obsadil Jakub Svoboda z CK Kolokram-Alea, který v závěrečném spurtu zvítězil o pouhé dvě setiny sekundy v čase 6 hodin, 5 minuta, 48 sekund a 209 setin před druhým Davidem Dvorským (Whirpool Hradec Králové).

Třetí příčku obsadil Tomáš Čer (Bikestyle.cz, 6:06:00 hodin). V ženské kategorii zvítězila Lenka Sýkorová (Kolokrám-Alea, 7:12:43 hod.).

„Jsem tady popáté a vždy jsem moc toužil po vítězství. Unikalo mi o kousek a letos to konečně vyšlo. Mám z toho velkou radost. Vítězství na Mamutu je pozvánkou mezi maratonské velikány. Podařilo se mi porazit Jirku Ježka a další skvělé cyklisty v početném mezinárodním poli startujících," radoval se vítěz Jakub Svoboda.

Jeden z horkých favoritů, cyklista ověnčený mnoha prestižními tituly, paralympijský vítěz Jiří Ježek, obsadil šesté místo.

„I když to není vítězství jako v roce 2010, jsem spokojen. Byla to dobrá příprava na olympiádu v Londýně, kde bývá také deštivo. Pokud se mi tam podaří zajet medaili, přijedu ji oslavit do Přerova. Slíbil jsem to pořadatelům. Mamut je pro mě srdeční záležitost," pověděl v cíli šestý Jiří Ježek.

Na střední trati 130 kilometrů vyhrál Robert Heczko (CK Kolokrám-Alea, 3:25:00). První ženou byla Veronika Bláhová (Drásal Team Holešov, 3:52:46). Se ztrátou tři a půl minuty se v cíli objevila druhá Kristina Obručová z Přerova.

Krátkou 75 km dlouhou trať zdolal v nejlepším čase Jiří Šustr (Silniční team Uničov II, 1:56:58). V ženské kategorii triumfovala Petra Krtičková (Nutrend-HSK team, 2:13:33).

Trať MTB měla řadu technických pasáží a zavedla účastníky až na samotný břeh Výkleckého lomu. Z dané lokality a z velmi těžkých blátivých úseků pořadatelé vytěžili maximum. V loňském roce nově zařadili k už tradičnímu závodu na 55 km i trať na 30 km nazvanou „Fitnes" pro širokou veřejnost a méně trénované jedince, kteří si chtějí užít maratonské atmosféry v početném poli účastníků.

S pětapadesáti­kilometrovou tratí pro bikery si nejlépe poradil Ondřej Fojtík (Nissan Dolák 1:59:43 hod.). V ženské kategorii brala zlato Jana Bednaříková (2:38:19).

Na nové „Fitness" trati 30 km zvítězil Petr Oravec z pořádajícího MiKo Cycles (1:03:04). Nejrychlejší ženou byla Kateřina Linková (Cykloteam Od Morava, 1:16:24).

V letošním roce navázal v nedělním, už teplejším odpoledni, na tradici cyklistického „Mamuta" také první ročník Nadačního běhu Přerovem se startem na náměstí TGM pro všechny věkové kategorie.

Miroslav Kolář