V letošním čtvrtém ročníku závodily dvě desítky posádek z celé Moravy, a to hned v několika kategoriích.

„Přihlásily se posádky z Brna, Prostějova, Kojetína, Olomouce nebo Zlína. A samozřejmě nechybí ani domácí Kroměříž,“ vyjmenovává hlavní organizátor Kroměřížského draka Petr Zakopal.

Posádek bylo více než loni.

„Máme plno v těch kategoriích, ve kterých potřebujeme. To znamená, že v každé z nich soutěží čtyři týmy. V porovnání s loňskem je účast větší, tehdy se přihlásilo sedmnáct týmů,“ komentuje Zakopal.

Organizaci letošního ročníku ovlivnil koronavirus.

„Lidé mají trochu strach se přihlašovat a hlavně se nám všechny akce posunuly do dvou měsíců z původních šesti. Všichni děláme závody tak, jak je děláváme běžně, ale tím, že se nám potkávají termíny, tak je méně posádek. Třeba dnes jsou ještě další tři závody dračích lodí,“ vysvětluje Zakopal.

Koryčany, srpen 2021.
Koryčany trápí odchody obyvatel a také nedostatek stavebních parcel

Samotné závody odstartovaly úderem deváté hodiny a pokračovaly až do odpoledne. Zatímco se na hladině Bágráku střídaly jednotlivé posádky, střídali se u nástupního mola i zvídaví diváci.

„Ani jsem nevěděl, že se tady dneska něco koná. Jen jsem šel okolo,“ usmívá se Jan Ševčík a netrpělivě vyhlíží start dalšího závodu.

„Musí to být náročné, ale i tak bych si chtěl vyzkoušet. Třeba za rok,“ dodává odhodlaně nadšený divák.

Během celého dne byl připraven i doprovodný program pro děti.

„Je tady zdarma skákací hrad, malování na obličej, chození na chůdách nebo třeba překážková dráha a jízda na dračích lodích pro děti, což je letošní novinka,“ přibližuje Petr Zakopal.

Závody jsou součástí Moravské národní ligy dračích lodí a Národní ligy firemních posádek, které jsou součástí celostátní Dragon Boat grand Prix. Zároveň posádky sbírají body v Národním poháru dračích lodí 2021.