Pavel si chce závod hlavně užít

Úvodním republikovým podnikem byl první květnový víkend závod v Brně. „Celý podzim jsem vynechal kvůli zranění kolene, půl roku jsem nezávodil, navíc jsem měl nové kolo, takže první závod pro mě byl velkou neznámou," sdělil Pavel Procházka.

Vše ale dopadlo nad očekávání dobře, když zajel třetí místo. „Vůbec jsem to nečekal, neměl jsem ještě ani pořádně natrénováno. O to víc mě to nakoplo. Ukázalo se, že na to budu mít," byl nadšen.

První závod jej nastartoval, což se odrazilo i v dalších podnicích. V Blansku z toho bylo čtvrté místo, ovšem s minimální ztrátou na medaile. „Bylo to hodně našlapané. I když z toho nebylo pódium, z jízdy jsem měl dobrý pocit," hodnotil druhý závod.

Poté následovala Velká Bystřice u Olomouce, kde zajel druhé místo. Stálost výkonu mu před mistrovstvím Evropy dodala potřebné sebevědomí a v Německu se následně stal vicemistrem starého kontinentu.

Před dvěma týdny absolvoval poslední závod jarní části sezony MČR v Březové u Sokolova, kde obsadil třetí místo. „Z náročného závodního programu jsem byl už hodně unavený a chtěl jsem tento závod odjet hlavně opatrně, abych se nezranil," pronesl Pavel Procházka, průběžně druhý muž domácího šampionátu a jistý účastník mistrovství světa.

To se pojede trojkolově – 22. července ve Francii, 28. července ve Španělsku a 5. srpna v Itálii.

„Ted už budeme jen trénovat a ladit formu. Na závody se těším a pokusím si je užít bez nervů, protože to pro mě mohou být už poslední závody na této úrovni," poznamenal Pavel k blížícímu se mistrovství světa.

Adam si před MS zvyká na nové kolo

Také pro Adama Procházku jsou prioritou jen ty největší podniky. „Vrcholy sezony jsou jasné. Hlavní bylo zajet dobře mistrovství Evropy a zajistit si účast na mistrovství světa," sdělil Adam, který v Německu v kategorii Senior obsadil čtvrté místo, a díky slušným výsledkům na čtyřech závodech domácího mistrovství se nominoval na svět.

Jeho forma šla pomalu nahoru. V Brně byl sice osmý, ale v Blansku už z toho bylo šesté místo, a ve Velké Bystřici skončil pátý. „Rostl jsem každým závodem, ovšem v Březové u Sokolova přišel pád. Trať mi tam moc nesedla a bylo z toho až osmé místo. Beru to ale pozitivně. Dělal jsem tam školácké chyby, ze kterých se musím poučit," prohlásil Adam Procházka, jenž na mistrovství světa bude obhajovat třetí místo.

Na „triptych" do Francie, Španělska a Itálie vyrazí s novým kolem. „To stávající už mám tři roky, je hodně opotřebené, měkké, takže jsme objednali nové. Přišlo mi ale se zpožděním až před pár dny a žádný závod jsem tedy na něm nejel. Obavy trochu jsou, ale je to stejná značka, jen novější model lehčí o půl kila s trochu výš posazeným středem. Je to pro mě nová chuť do závodění, nová motivace," rozplývá se nad svým zbrusu novým speciálem.

Přestože je stále ještě úřadujícím druhým vicemistrem světa, nedává si žádné přehnané cíle. „Je zbytečné soustředit se na celý šampionát, zaměřím se spíše na jednotlivé závody a pokusím se vyjet nějaké umístění na bedně. Nedávám si konkrétní cíle, chci prostě zajet co nejlépe. Pokud by se mi však podařilo skončit celkově do pátého místa, byl by to určitě úspěch. Vše ukáže první závod, od něj se to bude odvíjet," konstatoval.

Do prvního podniku mistrovství světa ve Francii zbývají necelé tři týdny a finální příprava obou bratrů tedy vrcholí. „Trénujeme v lomu na kamenech, snažíme se simulovat závod. Zaměřujeme se hlavně na fyzičku. Na kole jsme šestkrát týdně, volno máme jen v pátek. Přes týden po práci tomu dáváme hodinku a půl a o víkendu i dvě hodiny," dodal Adam Procházka.

Průběžné pořadí MČR po 4 závodech: 1. Václav Kolář 80 bodů, 2. Pavel Procházka 60 b., 3. David Herka 51, 4. Martin Kakáč 50, 5. Karel Brambora 38, 6. Adam Procházka 37, 7. Vojtěch Křiva 37, 8. Michal Kuběnka 31, 9. Roman Chvojka 24, 10. Josef Táborský 24.