Pořadatelé současně vyhlásili celkové výsledky seriálu VALACHY TOUR. Mezi muži zvítězil Martin Holiš, mezi ženami Anna Brychtová. Do jednotlivých akcí seriálu, jenž je v České republice unikátní kombinací pěti závodů v různých disciplínách, se v průběhu roku zapojilo 3 300 sportovců včetně dětí – o tři stovky víc jak loni. Celkoví vítězové jsou vyhlašováni nejen mezi dospělými, ale v posledních třech letech i mezi dětmi.

„Máme radost, že všestranných dětí, které zvládají různorodé disciplíny našeho seriálu, stále přibývá. Často u nás závodí celé rodiny a těší nás, že nás respektují i celé sportovní oddíly, které naše akce vyhledávají stále častěji. Šestý ročník VALACHY TOUR 2018 bude opět zahrnovat osvědčený noční závod na běžkách, terénní běh, maraton horských kol, duatlon a triatlon. Začneme 17. února závodem na běžkách NOČNÍ STOPA VALACHY,“ uvedl prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil.

Závod BĚHEJ VALACHY, který v sobotu 21. října letošní ročník uzavřel, nabídl sportovcům dvě trasy v délce 6,5 a 12 kilometrů. Vítěz Jiří Čípa, aktuálně jeden z nejlepších českých běžců, zaběhl 12 kilometrů s náročným převýšením 350 metrů v čase 46:33 minut. „Trať byla pěkná, poměrně těžká, pořád nějaké kopečky a změna tempa, ale právě tohle mám rád. Běželo se mi dobře, jsem moc spokojený,“ pochvaloval si Jiří Čípa, pro kterého to byla vůbec první účast na VALACHY TOUR. Druhý byl Tomáš Lichý, třetí Ladislav Kučera. Mezi ženami zvítězila Adéla Esentiérová před druhou Evou Galaczovou a třetí Helenou Kotopulu, která se právě vrátila ze své úspěšné premiéry na havajském Ironmanovi. Na kratší trase 6,5 km zvítězil Daniel Žvak a mezi ženami Lucie Javorová.

Speciálním hostem BĚHEJ VALACHY byl olympijský vítěz, pětibojař David Svoboda. Vedle toho, že se zapojil do hlavního závodu, se také ujal role patrona a startéra závodů dětí a s malými závodníky poctivě odběhal všechny věkové kategorie. „Děti mě pěkně prohnaly, u mnoha bylo znát, že se běhu cíleně věnují a že ho umí. Moc jsem si to tady užil. Do Beskyd se příliš často nedostanu, takže jsem se kochal kopečky, lidi tu byli prima, počasí téměř ideální, za mě zkrátka krásný závod, který bych všem doporučoval zažít,“ prohlásil David Svoboda. Před pár dny oznámil ukončení profesionální pětibojařské kariéry a jak přiznal, závodění bez tlaku na výsledek je pro něj osvěžující. „Vlastně jsem se těšil mnoho let, až si budu moci závody užívat právě takto, jako hobík. Na vrcholné úrovni už to stačilo,“ dodal.

Seriál VALACHY TOUR pořádá Resort Valachy Velké Karlovice. Dva ze závodů se přitom počtem účastníků řadí na špičku v tuzemsku. VALACHY MAN je dlouhodobě největším veřejným amatérským triatlonem v ČR – letos se do něj zapojilo tisíc sportovců. VALACHY DUATLON se zase předloni zapsal do české knihy rekordů jako největší duatlonový závod u nás. Resort Valachy navíc pro sportovce organizuje různé sportovní kempy. „Na příští rok opět chystáme Školu běžeckého lyžování, Běžeckou školu Miloše Škorpila a také stále populárnější Triatlonový kemp s Ironmanem Petrem Vabrouškem,“ dodal Vladimír Sušil.

Více informací: www.valachytour.cz

Vítězové BĚHEJ VALACHY - muži

1.Jiří Čípa – BehejBrno.com – Salming 00:46:33

2. Tomáš Lichý – Salomon / SvetBehu.cz 00:48:05

3. Ladislav Kučera – Iscarex Česká Třebová 00:49:56

Vítězové BĚHEJ VALACHY 2017 – ženy

1.Adéla Esentierová – Baláž EXTREME-TEAM Ostrava 0:59:58

2. Eva Galaczová- TJ TŽ Třinec 1:00:29

3. Helena Kotopulu 1:00:33

Celkoví vítězové VALACHY TOUR 2017 muži

1.Martin Holiš

2. Ondřej Kobliha

3. Filip Lužný

Celkoví vítězové VALACHY TOUR 2017 ženy

1.Anna Brychtová

2. Šárka Grabmüllerová

3. Lucie Javorová