„Dostal jsem výbornou nabídku se svézt. Chystáme a servisujeme auto pro Tomáše Pospíšilíka na závody mistrovství republiky a v rámci spolupráce se naskytla možnost použít auto na závody mistrovství Evropy. Bylo by škoda toho nevyužít," vysvětluje Hanák.

Všech devět závodů ovšem určitě nepojede. „Vytipovali jsme si jen pár podniků, kterých se zúčastníme. Pokud půjde vše podle plánu, měly by být mezi nimi i Nová Paka a Přerov," prozradil.

První závod ve Francii ještě neabsolvoval, do Lotyšska se už vydal. Ovšem bez jakýchkoliv ambicí. „Do Bausky jsme jeli bez přípravy, tréninku a hlavně bez očekávání nějakého výsledku. Mám to tam rád, chtěl jsem se svézt spíš pro zábavu. Jel jsem po dlouhé době závod mistrovství Evropy a navíc poprvé ve velké třídě. O to víc nás druhé místo překvapilo," pověděl přerovský autokrosař.

Od tréninku až po finále jezdil nejrychlejší časy. „To nás povzbudilo a utvrdilo v tom, že to mělo smysl sem jezdit," těšilo jej.

Do finále nastupoval dokonce z poleposition. „Zřejmě jsem si ale vybral špatné místo z respektu k Petru Bartošovi a jeho velkému a těžkému vozu. Bál jsem se, abych po startu nedostal ránu, tak jsem si stoupl na jistotu doprostřed a Petr se zvládl venkem dostat do čela. Celý den jsme spolu jezdili téměř na setinu sekundy stejné časy a bylo tedy jasné, že pokud neudělá nějakou chybu, bude těžké se před něj dostat. Nakonec jsem dojel těsně za ním, což byl ovšem pro nás výborný výsledek," pověděl druhý Hanák, kterému přiteklo za druhé místo 17 bodů.

Týden na to, o víkendu 2. – 3. června, absolvoval Ladislav Hanák průběžně třetí závod ME v německém městě Seelow. „Trať je tam hodně složitá, úzká a rozbitá. Závodění je tedy hodně o štěstí," podotkl Hanák, pro kterého to byl tak trochu smolný závod.

Jelikož měl vysoké startovní číslo, vyjel v měřeném tréninku už na hodně rozbitou trať a bylo z toho páté místo. Tato pozice jej poslala do rozjížďky, jež byla našlapaná těmi nejrychlejší závodníky. „Dá se říci, že jsme celý den jezdili finále," vtipkoval.

V závěrečné finálové jízdě to však nebylo tak o závodění, jako spíše o tom, dovézt auto bezpečně do cíle. „Hodinu před startem začalo pršet a byla z toho pěkná klouzačka. Všichni nakonec dojeli, jak odstartovali. Čtvrté místo bylo v danou chvíli maximum," pověděl.

„Nemám přehnané ambice, je potřeba být spokojen," dodal průběžně sedmý Ladislav Hanák.

Příští závod se jede 23. – 24. června opět v Německu. Zda se jej zúčastní, je zatím ve hvězdách. Ještě před tím ale Přerovská rokle v termínu 16. – 17. června hostí závod mezinárodního mistrovství České republiky, kde ovšem přerovského autokrosaře na trati určitě neuvidíme, jelikož s autem pojede Tomáš Pospíšilík, po třech závodech průběžný lídr divize Supper Buggy.