„V pátek před čtvrtou hodinou odpoledne jsem přijali hlášení, že ze soukromého zemědělského areálu volá někdo o pomoc a zřejmě je vtažený do stroje na vyorávání brambor. Po příjezdu na místo a průzkumu hasiči zjistili, že má muž mezi válci stroje uvězněnou celou nohu až po kyčel,“ popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Ilustrační foto
V přerovské nemocnici trvá zákaz návštěv, výjimkou je porodnice a LDN

Začala rychlá spolupráce se záchrannou službou. Před vyproštěním zraněného muže musel nejprve totiž lékař zajistit jeho životní funkce, až poté mohli hasiči začít s vyprošťováním.

„Při velmi fyzicky náročném zásahu hasiči využili hydraulické rozpínáky, páčidla, zvedací vaky, zajišťovací klíny i rozbrušovací pilu tak, aby zaseknuté válce od sebe co nejvíce oddálili a muže ze stroje vysvobodili co nejrychleji, doplnila mluvčí Balážová s tím, že následně muže pomocí páteřní desky vyprostili a předali do péče zdravotníků.

Hasiči asistovali také s transportem do vrtulníku letecké záchranné služby a na místě využili technický automobil, jehož výbava se využívá při náročných technických zásazích nebo vyprošťovacích pracích.

Zasahovali profesionální hasiči z Přerova a jednotka SDH Brodek u Přerova.