Silničáři se od brzkých ranních hodin nezastavili.

„Nejhorší byla po ránu situace na Partutovicku, Středolesí a Uhřínově. Stále jedeme podle plánu, v terénu je veškerá technika, takže plužíme a sypeme,“ informoval hranický cestmistr Karel Galas. Se zvýšenou opatrností jsou podle jeho slov sjízdné všechny silnice na Hranicku i Přerovsku.

Přívaly sněhu potrápily řidiče i chodce ve městech. Pracovníci Ekoltesu Hranice jsou na nohou už od tří hodin ráno.

„Nasadili jsme veškerou techniku, kterou máme, traktory, malotraktory a multikáry, včetně lidí, kteří uklízejí sníh ve městě u přechodů, na zastávkách a schody,“ objasnil vedoucí provozu dopravy a komunikace Ekoltesu Hranice Lukáš Zetocha. Padající sníh jim ale práci značně komplikuje.

„Něco odhrneme a za chvilku je to zase zapadané,“ konstatoval.

Kvůli hustému sněžení byl až do odvolání v Přerově uzavřen jak městský park Michalov, tak i městský hřbitov. Podle jednatele Technických služeb města Přerova Bohumíra Střelce je třeba všechny dostupné síly pracovníků Technických služeb města Přerova, kteří zajišťují úklid sněhové nadílky, směrovat prioritně do úklidu města. Cesty v parku ani na hřbitově nejsou proto odhrnuty od sněhu.

Bouračka dvou kamionů

Silné sněžení zaměstnává od úterního rána také hasiče po celém Olomouckém kraji. Od šesté hodiny ráno zasahovaly jednotky už u sedmi dopravních nehod.

„Krátce po osmé ráno se stala u Lipníku nad Bečvou nehoda jednoho osobního vozidla, které sjelo do příkopy. Při nehodě byla jedna zraněná osoba,“ informovala krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Nehoda dvou kamionů, která se stala na 301 km dálnice D1 mezi obcemi Hranice a Lipník nad Bečvou ve směru na Olomouc, uzavřela po desáté hodině dálnici D1.

„Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, na místě nyní zasahují hasiči,“ doplnila Vladimíra Hacsiková.

Krátce před půl dvanáctou byl uzavřený úsek zprůjezdněn jedním jízdním pruhem.

„Na dálnici se vytvořila až sedmikilometrová kolona. Policisté jsou stále na místě. Apelujeme na řidiče, aby jezdili s maximální opatrností a počítali s delším časovým dojezdem,“ informoval v úterý po poledni Libor Hejtman.

Provoz na dálnici byl krátce po šestnácté hodině zcela obnoven.

Podle meteorologů nás v noci na středu čeká další sněžení, v nižších polohách i déšť se sněhem. Přes den bude sněžit už jen občasně.

Autorky: Liba Mátlová, Kristýna Neulsová

Zasněžené úterý 8. ledna 2019 v ulicích Přerova
Přerov zasypal sníh. Jak dlouho vydrží?

42. ročník tradičního zimního výstupu na Helfštýn
Zimní výšlap na Helfštýn: 27 000 kroků a ulomený zub