„Největší množství látky odstraňovala zasahující jednotka u autobusové zastávky poblíž Základní školy Želatovská. Lopatami mechanicky seškrabávala krustu," popsala krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

První informace hovořila o tom, že se látka rozlila v délce jednoho kilometru, později ale hasiči upřesnili, že je tento úsek dlouhý tři až čtyři kilometry.

Naftalen v tekuté formě je karcinogenní látka, a proto hasiči prováděli měření koncentrací škodlivin v ovzduší. Veškeré informace konzultovali s pracovníky odboru životního prostředí města.

„Případ jsme řešili i s odborníky z chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm a její pracovníci potvrdili, že obyvatelům nehrozí žádné nebezpečí. Látka na komunikaci byla už v pevné formě, změnila tedy strukturu," objasnila.

Hasiči zasahovali ve speciálních oblecíchÚnik naftalenu v Přerově

Hasiči při zásahu vytýčili nebezpečné zóny, ve kterých se pohybovali v dýchacích přístrojích a speciálních protichemických oblecích. Látku postupně mechanicky odstraňovali z komunikace a kvůli urychlení prací požádali o pomoc Technické služby města Přerova.

„Zrušili jsme kvůli tomu blokové čištění u hvězdárny a zapůjčili na úklid zametací vůz. Jde to hodně pomalu, ale silnici je potřeba mechanicky očistit," popsal rozsah prací provozní náměstek přerovských technických služeb Radek Koněvalík.

Zda se podaří látku odstranit z cesty úplně, zatím není jisté. „Pokud by se to nepodařilo, není vyloučeno, že bude nutné přistoupit k radikálnímu řešení a požádat Správu a údržbu silnic Olomouckého kraje o odfrézování komunikace," konstatovala mluvčí hasičů.

O úniku informovaly mluvící sirény

Obyvatelé Přerova se o úniku látky dozvěděli prostřednictvím mluvících sirén. Pracovníci odboru životního prostředí navíc rozesílali do všech školských a sociálních zařízení ve městě e-maily s potřebnými informacemi.

„Naftalen je sice karcinogenní látka, ale tím, že ztuhla, ztratila řadu svých vlastností. V této koncentraci by neměla být škodlivá, Přesto jsme občanům, kteří v této části města žijí, doporučili nevětrat a omezit pohyb venku. Únik by mohl způsobit obtíže například lidem s chronickými nemocemi horních cest dýchacích," uvedl šéf odboru Stavebního úřadu a životního prostředí města Pavel Juliš.

Sms zprávu o úniku dostalo patnáct stovek Přerovanů, kteří se zaregistrovali k odběru aktuálních informací na webových stránkách města.

„Máme čtyři kategorie, tato zpráva šla přes téma smog. Ve zprávě stálo, že se jedná o silně zapáchající látku a její množství není ve zdraví škodlivých koncentracích. Lidem v okolí bylo doporučeno nevětrat a pokud možno nepohybovat se v okolí nehody," uvedl ale Jaroslav Čagánek z odboru životního prostředí města.Únik naftalenu v Přerově

Někteří obyvatelé Přerova si přesto stěžovali na nedostatek informací. „Slyšela jsem, jak něco hlásí v rozhlase, ale tady u nás nebylo slyšet ani slovo," poznamenala Hana Jandová z Přerova, která čekala u školy na svou dceru se dvěma dalšími dětmi. Více informací by uvítala i zástupkyně ředitele Základní školy Želatovská Dana Kaprálová.

Okolí autobusové zastávky, z níž denně odjíždějí po skončení vyučování školáci, bylo totiž obehnané páskami, a pohybovali se zde hasiči ve žlutých protichemických oblecích. Mnozí ale netušili, co se zde děje.

„Kontaktovali nás sice pracovníci města a hasiči, ale chyběly nám informace o tom, co máme přesně dělat. Čekali jsme, že za námi někdo přijde osobně, když školu navštěvují čtyři stovky dětí," uvedla.

V době, kdy byl únik naftalenu v ovzduší cítit nejvíce, naštěstí probíhala výuka. „Kolem poledne školu opouštěla asi polovina dětí, ostatní tu ale zůstávají déle," řekla.

Policie věc šetří jako nehodu

Policisté sice kvůli úniku nemuseli uzavřít frekventované třídy ve městě – Komenského, 17. listopadu a Želatovskou ulici, ale dopravu řídili kyvadlově a přizpůsobovali provoz aktuálnímu čištění vozovky.

Vyšetřovatelé řeší celou událost jako dopravní nehodu. Alkohol u řidiče, který převážel cisternu, na místě vyloučila dechová zkouška a ke zranění osob nedošlo.

„Cisterna i s nákladem byla dopravena do místa určení – firmy, které je v obci u Přerova. Příčiny a okolnosti nehody teď zjišťujeme. Na místo byl přizván znalec z oboru silniční dopravy, od něhož jsme si vyžádali odborný znalecký posudek. Ten by měl určit, zda se jednalo o technickou závadu, mechanické poškození, případně jiné okolnosti dopravní nehody," konstatovala krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Podle informací pracovníků magistrátu patřila cisterna, která převážela tekutý naftalen, společnosti Omega servis.

Naftalen je těkavá, hořlavá a zdraví škodlivá látka se slabě narkotickými účinky. V domácnostech se naftalen nejvíce používá jako vykuřovací prostředek nebo jako pevné kuličky proti molům. Do těla vstupuje vdechováním, hlavně u dětí je možnou cestou kontakt s pokožkou nebo tkáněmi oka. Způsobuje bolesti hlavy, zvracení a zvýšené pocení, případně křeče či průjmy. Naftalen také způsobuje rozklad červených krvinek (hemolýza) a nekrózu jater, které doprovází chudokrevnost, horečka, zvýšení počtu bílých krvinek (leukocytóza), žloutenka a porucha funkce jater. Největší nebezpečí hrozí u těhotných žen a kojenců, neboť látka prochází placentou a proniká i do mateřského mléka.