„V osm hodin a čtyřicet pět minut došlo mezi Drahotušemi a Hranicemi na Moravě ke střetu muže a rychlíku, který jel na trase z Brna do Bohumína. Jedná se o osobu narozenou v roce 1989, která byla při tomto střetu usmrcena,“ konstatoval tiskový mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Ke srážce podle něj došlo v místech, kde má veřejnost zakázaný přístup.

„Stalo se to na širé trati, takže tam ten člověk v podstatě neměl co dělat,“ dodal tiskový mluvčí.

To, zda mladík v místě nehody trať jen přecházel či k jeho přítomnosti v nepovolené lokalitě vedly jiné důvody, zatím není známo. Motivy a přesná příčina nehody je v současnosti v rukou vyšetřovatelů.

„Dá se říct, že šetření těchto případů je řádově otázkou týdnů,“ dodal Drápal. K novým informacím se vyšetřovatelé dostanou také na základě výpovědi strojvedoucího.

Provoz byl bezprostředně po této tragédii omezen jen na jednu kolej.

„V 10.50 však už byl obnoven v obou směrech,“ doplnil mluvčí Drápal s tím, že škoda na vlaku po nehodě byla vyčíslena na tisíc korun.

Shodou nešťastných okolností se nejedná o ojedinělou železniční nehodu v těchto místech. V pondělí sedmého listopadu se v této lokalitě stala podobná nehoda, při které zemřel muž slovenské národnosti. Vlaky tehdy nabíraly i několikahodinová zpoždění.

Nadále tak roste počet úmrtí na tuzemských železničních tratích, kterých bylo jen na začátku prosince přesně 201. Od vzniku Drážní inspekce v roce 2003 se jedná v tomto směru o vůbec nejtragičtější rok. Černým statistikám doposud vévodil rok 2006, kdy na kolejích zemřelo 209 lidí.