Jak k neštěstí došlo? Strojvedoucímu rychlíku společnosti Leo Express se podle prvotních informací záchranky udělalo nevolno, nedobrzdil u kusé koleje na prvním nástupišti a narazil do betonového zarážedla.

Při nárazu utrpělo zranění osmnáct lidí ze zhruba stovky cestujících. Dva skončili v olomoucké fakultní nemocnici, šestnáct jich ošetřili lékaři v Přerově. Je mezi nimi i strojvedoucí, kterému se udělalo nevolno.

Vlak Leo Expressu
Leo Express kvůli nehodě v Přerově ruší spoje, ČD posílí vlaky na Moravu

Vlak vyjížděl ze Starého Města v 5:27, jel přes Otrokovice i Hulín, nehoda se stala v 5:54 v Přerově, kde měl jízdu končit. Je pravděpodobné, že v něm cestovalo hodně lidí ze Zlínského kraje.

„Informaci o nárazu vlaku do pevné překážky jsme přijali před šestou hodinou ráno. Původní odhady hovořily o osmi zraněných, později se jejich počet ještě zvýšil," popsal na místě krajský mluvčí záchranky a hasičů Zdeněk Hošák s tím, že většina pacientů byla ošetřena v přerovské nemocnici, dva převezli do olomoucké fakultní nemocnice.

Nehoda vlaku LeoExpress na přerovském nádraží. Zraněné osoby sanitky převezly do přerovské nemocnice
Proč naboural LeoExpress v Přerově? Řeší se lidský faktor i technika

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Přerova spolu s drážními.

„Asistovali jsme při ošetřování v té první fázi a cestující odvedli z nádraží do bezpečí a poskytli jim bezprostřední pomoc," řekl. Podle jeho slov byla mezi zraněnými i jedna těhotná žena.

Samosběr jahod ve Slavoníně. Ilustrační foto
Samosběr jahod na Hané začíná, už dozrály

Náraz a zameteno

Většinu zraněných lidí ošetřili lékaři chirurgie a ortopedie přerovské nemocnice. Utrpěli středně těžká a lehká zranění. „Na ambulanci jsme přijali šestnáct lidí, z toho jich u nás zůstalo šest hospitalizováno. Rozsah jejich zranění byl různý - od zhmožděnin přes zlomeniny a vykloubené rameno až po úrazy hlavy," shrnul primář chirurgie Alois Haninec.

Ve Fakultní nemocnici v Olomouci skončili dva lidé - žena, která je na jednotce intenzivní péče, a muž. „Ošetřovali jsme dva zraněné. Mladší žena byla se středně těžkým poraněním v oblasti břicha přijata na úrazovou jednotku intenzivní péče. Muž středních let utrpěl lehčí poranění, zejména otřes mozku a zhmožděniny po těle, a přijali jsme ho na standardním úrazovém oddělení," upřesnil mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

Šok zažila mladá žena ze Zlína, která utrpěla zlomeninu klíční kosti a úraz páteře. Bezprostřední lékařskou pomoc jí poskytli lékaři přerovské nemocnice. K nárazu podle ní došlo zcela nečekaně a v době, kdy už se lidé chystali vystoupit z vlaku.

„Většina z nás se zvedala a byla připravena na výstup. Stála jsem u kovového vozíku, takže jsem přes něj přepadla a zranila se. Dopadlo to ale ještě dobře, mohlo to být mnohem horší," svěřila se Tereza Mrázková ze Zlína, která podle svých slov jela do práce.

V uličkách podle ní byla spousta zraněných.

„Lidi byli podření a v šoku. Byla tam i třída dětí ve věku kolem osmi až dvanácti let, které jely z Otrokovic někam na výlet. Ale nekřičely, zvládly to dobře, a učitelka je rychle zorganizovala a odvedla do bezpečí," líčila mladá žena.

Podle ní byl zásah záchranářů profesionální. „Přijeli hodně rychle, takže žádný chaos nenastal. Roztřídili nás cestující podle charakteru zranění, a pak už nás záchranka převezla do nemocnice," dodala.

Nepříjemný zážitek popsal i další z cestujících, kterého ošeřili v Přerově.

„Jen se ozval náraz a bylo zameteno. Seděl jsem na sedačce uprostřed, takže v první chvíli to byl šok. Mám trochu natlučenou hlavu a pohnul jsem si krční páteří. Půjdu ale z nemocnice rovnou domů," poznamenal.

Dramatické chvíle popisovali i očití svědci, kteří byli v době nehody na nádraží.

„Sbíral jsem odpadky z košů a najednou se ozvala strašná rána. Za chvíli už dorazily sanitky, jezdila jedna za druhou," řekl muž, který prováděl na nádraží úklid.

„Přijeli jsme, až když už je začali rozvážet. Někdo měl rozbitou hlavu, někdo jen odřeniny. Naštěstí vyvázli, nic horšího se nestalo," řekl asistent prevence kriminality Pavel Mirga, který na nádraží provádí pravidelné obchůzky.

Na nádraží uvízla i skupina studentů ze zlínského gymnázia, která jela do Prahy na výlet. „Těšili jsme se, že si v klidu nasedneme do vlaku. Teď se nám ale trochu rozhodily plány," zmínil jeden ze studentů Michal Pavlík. Třída studentů musela kvůli nehodě čekat na jiný spoj Českých drah.

Škoda 20 milionů

Na místo dorazili hned ráno inspektoři Drážní inspekce, kteří zjišťovali okolnosti nehody a rozsah škod.

„Škoda na soupravě byla vyčíslena na dvacet milionů korun, na železniční infrastruktuře je 50 tisíc. Kromě pasažérů utrpěli zranění i dva stevardi. Na přesný závěr toho, co nehodu zavinilo, je ale brzy," uvedl mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera.

Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřiny Šubové vznikly vážnější materiální škody na soupravě, infrastruktura to zvládla.

„Je to vlak, který standardně zajíždí k této kusé koleji. Na infrastruktuře drah nevznikla větší škoda, vážnější je ale na železniční soupravě. Kusá kolej je vyloučena a na prvním nástupišti se pohybují vyšetřovatelé, takže sem na nezbytně dlouhou dobu nebudeme přistavovat vlaky. Cestující by to ale neměli nijak pocítit," upřesnila.

Okolnosti neštěstí nyní zjišťuje i policie. Podle přerovské policejní mluvčí Miluše Zajícová projel vlak, který jel ze Starého Města u Uherského Hradiště do Přerova, návěstidlo, zakazující jízdu, a následně se srazil se zarážedlem kusé koleje. „Strojvedoucímu se udělalo nevolno, zatáhl za brzdu, což způsobilo prudké brzdění," řekla mluvčí.

Ilustrační fotografie.
Přerovu chybí onkologie. Nemocnice aspoň přidává hodiny na ambulanci
Ilustrační foto
Mladík jel moc rychle, srazil opilou chodkyni