Jaký dopad bude mít nehoda na soukromého dopravce, a co bylo její příčinou, na to jsme se zeptali mluvčí společnosti Leo Express mluvčí společnosti Leo Express Kateřina VeitováZdroj: Archiv společnosti Leo ExpressKateřiny Veitové (na snímku vpravo).

Na přesné vyhodnocení události je ještě brzy, protože strojvedoucí, který náhle zkolaboval, je ještě v nemocnici. Máte už více informací o tom, co se vlastně stalo?Příčina nehody a rozsah poškození soupravy jsou v současné chvíli předmětem šetření, takže bližší informace se teprve zjišťují. Bezprostředně po nehodě byla na místo zavolána záchranná služba, zranění cestující byli na místě ošetřeni, někteří převezeni do nemocnice.

Škoda na soupravě je značná a vyšplhala se na 20 milionů korun. To je velká ztráta, ovlivní to dopravu?
Z důvodu poškození jednotky dojde k omezení provozu. Leo Express ruší pondělní spoje z Prahy do Bohumína s odjezdem v 11.13 a 15.13 hodin, a také spoj z Bohumína do Prahy s odjezdem v 10.55 hodin. K omezení dojde bohužel i během úterý. S cestujícími, kteří již mají zakoupené jízdenky na úterní spoje z Bohumína do Prahy i zpět, bude společnost situaci řešit. Některé spoje budou dočasně zrušeny. Jedná se o vlaky z Bohumína do Prahy s odjezdem ve 4.55 a 10.55 ráno a z Prahy do Bohumína s odjezdem 7.13 a 15.13 hodin.

Dočkají se zranění cestující odškodnění?
My jsme pro tyto případy pojištění, ale budeme postupovat podle konkrétní situace. Se zraněnými cestujícími i zaměstnanci jsme ve spojení. Příčiny a následky nehody budeme důkladně řešit. Je nám velice líto, že došlo k dnešní situaci.

Nehoda vlaku LeoExpress na přerovském nádraží. Zraněné osoby sanitky převezly do přerovské nemocnice
LeoExpress havaroval v Přerově, počet zraněných se vyšplhal na 18

České dráhy posílí spojeKvůli zrušení několika spojů společnosti Leo Express posílí České dráhy některé své pravidelné vlaky na Moravu o další vozy. „Půjde například o expres 129 Vsacan Praha - Olomouc - Žilina, který odjíždí z Prahy v 15.22 hodin," uvedl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský.
Podle něj chtějí České dráhy předejít případnému přeplnění svých vlaků po výpadku několika spojů soukromého dopravce. „V případě potřeby a zvýšené poptávky po cestování jsou České dráhy připraveny posílit své pravidelné spoje i v dalších dnech," řekl. Ve vlacích platí obvyklý tarif Českých drah včetně všech tarifních nabídek. Cestující bez dalších slev, jako je třeba In karta, tak zaplatí za akční jízdenku na trase Praha - Olomouc částku 220 korun," dodal. (pu)

Ilustrační fotografie.
Přerovu chybí onkologie. Nemocnice aspoň přidává hodiny na ambulanci