Bouře se prohnala Vrchoslavicemi tam a zpět, lámala stromy, sloup elektrického vedení a odnesla střechu rodinného domu. Naopak Dlouhou Ves, což je místní část Vrchoslavic, vítr zcela minul.

Střechu vítr utrhl po třetí hodině odpolední.

„Z ničeho nic se zvedl silný poryv větru, který lámal haluze. Větrná smršť odnesla střechu domu až na silnici. Dům přitom stojí asi čtyřicet, možná i padesát metrů od cesty,“ popsal situaci ve Vrchoslavicích velitel družstva dobrovolných hasičů z Němčic nad Hanou Jan Kyselák, který na místě osobně zasahoval.

On a jeho kolegové přitom původně vyjížděli k jiné události spojené s větrem – měli odstranit spadnutý strom, který zablokoval komunikaci.

Rovná plechová střecha skončila zmuchlaná přímo na silnici. Na místo přijeli profesionální hasiči z Kojetína, kteří ji museli odstranit.

„Zůstala po pádu částečně na komunikaci a v drátech elektrického vedení. Hasiči společně s energetiky provedli odstranění plechů z vedení a za pomoci bagru je odsunuli z komunikace,“ popsal zásah mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Rozbrušovací pilou a sekerami se podařilo hasičům střechu rozebrat.

V malé obci napáchal vítr doprovázený silným deštěm i další škody.

„Polámalo nám to vrbu u koupaliště a srazilo betonový sloup tak, že dráty zůstaly na silnici. Velký strom u myslivecké chaty spadl na elektrické vedení. Posezení na hřišti je zničené, vítr sebral pergolu,“ popsal škody starosta Jiří Řezáč.

Místní Sokoli budou škody uplatňovat u pojišťovny. Obyvatelé Vrchoslavic se ve čtvrtek odpoledne museli na desítky minut obejít bez elektrické energie, než technici závady opravili.

Neobvykle silný vítr pustošil jen část obce.

„Přišlo to od západu, během chviličky se to otočilo a hnalo zase zpět. Přitom v Dlouhé Vsi se nehnul ani lísteček. Za šestapadesát roků, co tu žiju, jsem něco takového nezažil,“ dodal starosta.

Počasí způsobilo problémy i na jiných místech v kraji. Například v Žešově museli hasiči kolem půl šesté odstraňovat bahno z vozovky. Ani na Přerovsku se déšť a hlavně vítr neobešly bez následků.

Za Horní Moštěnicí směrem na Beňov spadl strom. Cestu hasiči uvolňovali po půl sedmé večer. Ulámané větve komplikovaly večer i cestu ulicí Padlých hrdinů v Kojetíně. Také o jejich odstranění se postarali hasiči.