„S herním projevem jsem nikdy neměl problém, spíš jsem se bál, bych trefoval branku. Jsem rád, že to tam spadlo. Vyhráli jsme důležitý zápas, doufáme, že nám to pomůže,“ oddechl si Pastrňák, který si to v české partě užívá. „Je hezké slyšet v kabině české písničky, užívám si to tady.“

Pastrňák nastoupil s Krejčím a Červenkou v první lajně a do hry českého týmu vnesl drajv. Medvěd z Bostonu byl při chuti a hned při svém prvním střídání nebezpečně pálil. Spoluhráče to nabudilo a po gólech Zohorny, Červenky a Špačka vedli Češi v 7. minutě už 3:0. Konečně ožil i Hertl, který dostal nové parťáky do lajny Blümela a Zohornu. Střelec San Jose svým prvním zásahem na turnaji zvýšil na 4:0.

Český reprezentant David Pastrňák přijel do dějiště šampionátu.
Pastrňák: Chci konečně zažít nějaký úspěch. Nároďák mi vyvolává úsměv na tváři

„Hrozně důležitý zápas. Ukázali jsme, že hokej hrát umíme. Byli jsme aktivní, tlačili jsme se do brány, dávali jsme si to, bylo tam všechno. Jsem rád, že jsem k tomu přispěl gólem. Musíme takhle hrát dát, ne jen jeden zápas a dost,“ burcoval spokojený Hertl.

Pastrňákova chvíle

Na konci první třetiny přišla chvíle Pastrňáka, který k asistenci u branky Červenky přidal i gól. Pastrňák zakončil do prázdné klece parádní souhru se svým hokejovým dvojčetem Krejčím, který před letošní sezonou zamířil po sezonách strávených v Bostonu domů do Olomouce.

„Dlouho jsme spolu hráli, jsme sehraní a nepotřebujeme spolu moc trénovat. Krejča je prostě plejer. Neskutečně čte hru. Vím, že musím být vždycky připravený,“ vysekl poklonu svému kamarádovi Pastrňák.

Národní tým ovládl první dějství jasně 5:0 a nebylo co řešit. „První třetině byla hrozně důležitá. Chtěli jsme na Lotyše nastoupit hned od začátku a dát rychle první gól, to se povedlo“ pochvaloval si Pastrňák.

Zdroj: Youtube

Ve druhé třetině náhradní gólman Šilovs lotyšskou branku zamknul a Češi už se nedokázali prosadit. Trenérům zatrnulo, kdy během periody odkulhal do kabiny s pochroumaným kolenem Vrána. ale na třetí třetinu se vrátil zpátky do hry.

Vejmelka přišel o čisté konto

V poslední třetině připravil Vejmelku o čisté konto Kulda, ale Čechy to mrzet nemuselo. Pohodlný náskok, který si v úvodu vypracovali, jim stačil k důležitému vítězství. Další bude potřeba v sobotu proti Norsku.

Česko - Lotyšsko 5:1 (5:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. H. Zohorna (Hertl, D. Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. M. Špaček (Flek), 17. Hertl (H. Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) - 42. Kulda (Rihards Bukarts, Džerinš). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 5711.
Česko: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jiříček, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Černoch, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Lotyšsko: Merzlikins (21. Šilovs) - Zile, Jaks, Rubins, Kulda, Čukste, Sotnieks, Mamčics - Balcers, Abols, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rihards Bukarts - Marenis, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Jelisejevs. Trenér: Harijs Vitolinš.