Robert Šíma, ředitel zákaznické péče Bohemia EnergyRobert Šíma, ředitel zákaznické péče Bohemia EnergyZdroj: archiv Bohemia EnergyJak to bývá, obojí má svá pro i proti. Pokud necháte vše na majiteli bytu, nemusíte se starat o žádnou další smlouvu ani shánět účet, kam byste posílali platby za energie.

Nemůžete si ale vybrat dodavatele elektřiny či plynu, kterého byste chtěli, a platit tak třeba výhodnější cenu, než kterou má sjednanou pronajímatel nemovitosti.

Ilustrační foto.
Radíme čtenářům: Vede vaším pozemkem elektrické vedení? Pozor na ochranné pásmo

Pronajímatel se přitom samozřejmě snaží zajistit proti případným nedoplatkům, které pak musí po nájemníkovi vymáhat. Vzhledem k tomu, že právě on nese nemalá rizika, obvykle nastavuje zálohy o něco vyšší.

Jejich výši však nemůže upravit, jak se mu zlíbí. Zákon říká, že změna výše měsíční zálohy musí být v oznámení řádně odůvodněna, jinak ke zvýšení nedojde.

Můžete se také o vše postarat sami, tedy nechat si energie přepsat na vás. To umožní v první řadě si vybrat nejvýhodnějšího dodavatele. O řádné placení všech záloh a faktur na ten správný účet si pak ale samozřejmě musíte dohlédnout sami.

Ať už zvolíte kteroukoliv variantu, v momentě, kdy se nastěhujete, trvejte na zapsání stavu měřidel do předávacího protokolu. Může vám to ušetřit starosti i peníze v případě, že se vám spotřebovaná energie bude zdát ve vyúčtování příliš vysoká a budete ji chtít reklamovat.