„K zálibě, která se stala mým celoživotním koníčkem, jsem se dostal díky dědečkovi a hlavně tatínkovi, který dělal obecního kronikáře. Sběratelství se věnuji už od dětství, tedy přes šedesát let,“ říká sedmašedesátiletý Břetislav Passinger, který spolupracuje i se Státním okresním archivem v Přerově. Vzácné historické pohlednice z jeho sbírky se totiž objevily v řadě publikací.

„Pohlednice umožňují zejména lidem v menších obcích nahlédnout do minulosti. Oživí si tak vzpomínky na rodnou vesnici, dětství, ale objeví i místa, o nichž neměli ani tušení,“ vysvětluje.

Břetislav Passinger zakoupil jednu z největších sbírek pohlednic od známého sběratele Jiřího Hlouška, další skvosty získal také od Františka Rajnoška. „V mé sbírce je část litografií, a to z dob zlatého věku od roku 1898 až do roku 1906, kdy ještě existovaly pohlednice s takzvanou dlouhou adresou,“ říká.

Přerovská fitnesska Lenka Červená-Bořutová
Posilovnu nutně nepotřebuji, říká mistryně ve fitness. Zacvičte si s ní on-line

Na pohlednicích nejsou jen záběry starého Přerova, ale zachycují i život v obcích na Přerovsku, Kojetínsku, Lipnicku, Hranicku, Potštátsku nebo Tovačovsku. A na jaký sběratelský kousek je nejvíce pyšný?

„Asi nejvíce mě fascinovalo, když jsem objevil snímek takzvané půhončí zvonice v Sobíškách. (pozn. red.- půhon je přenášení obsílek k soudu jako součást středověkého soudnictví). Jedná se o kopii obrazu od akademického malíře Augustina Mervarta Sobíšky z roku 1914. Mervartův obraz je nyní ve Spojených státech,“ líčí.

Zvonice na obrazu vyhořela někdy před rokem 1932. „Pravděpodobně se jedná o původní půhončí zvonici se stanovou doškovou střechou, která byla postavena po roce 1600, a za ní byla půhončí šatlava,“ podotýká. Dnes je v těchto místech holubník před obecním úřadem.

Obec Sobíšky na Přerovsku Břetislava Passingera fascinuje i z jiného důvodu. „Je to zřejmě jediná obec na Moravě, která nad sebou nikdy neměla vrchnost. V malé vesnici bylo pouze šestnáct půhončích domů,“ podotýká.

Jakub Jüngling odešel z Londýna a otevřel si v Přerově veganskou kavárnu
Veganská kavárna v Přerově? Nabízím, nechci kázat, říká "navrátilec" z Londýna

Historické pohlednice podle sběratele pomáhají objevovat zapomenutá místa v obcích na Přerovsku.

„Nejdražší byly vždy pohlednice typu Budoucnost a za nejvzácnější jsou považovány ty, co existují jen v několika kusech. V Přerově se jedná třeba o pohlednici Kozlovské ulice, náměstí s Městským domem v kartuši, které je tvořeno třešinkami, nebo nejstarší záběr na restauraci Michalov,“ popisuje.

Břetislav Passinger má ještě jednou velkou zálibu - shromáždil všechny dostupné pečeti okresu Přerov a věnuje se i kresbě starých razítek.

„Nakreslil jsem tři a půl tisíce razítek, a protože se skartují pečetidla, dával jsem je dohromady jen z otisků. Udělat jedno razítko zabere skoro den. Po celodenní práci na rekonstrukci otisku razítka se ale často dopátrám k lepšímu otisku, a tak nakonec původní kresbu roztrhám a pokračuji dál,“ přibližuje náročnou práci.

Lubomír Dostál z Přerova je známý jako autor kreslených vtipů, ale jezdí i po školách a školkách, aby děti učil malovat. Píše i básně.
Básničky píšu i na parkovací lístky, říká Lubomír Dostál