O nejlepší koláč se v Hranicích zápolilo ve všech šesti předchozích ročnících. Ohromit porotu mohl každý, kdo přinesl recept a vzorek.

Letos pořadatelé klasické soutěžní menu rozšířili a nazvali akci Dobroty z domova i Evropy 2009. Jako nikdy předtím nechyběla ani tentokrát ochutnávka a hodnocení vzorků slivovice.

Netradičná dýňová marmeláda

Netradiční a velmi chutná byla podle poroty například dýňová marmeláda. „Byla voňavá, jemná a téměř všichni jsme se shodli na tom, že si ve své kategorii zaslouží vítězství,“ uvedla jedna z porotkyň Jiřina Vlasáková.

Marmeládu přihlásila do soutěže Martina Vašinková, která je učitelkou na Základní škole v Hustopečích. Vítězstvím svého exponátu byla velmi nadšena. „Jsem ráda hlavně kvůli svým žákům. Ti se před vyhlašováním výsledků drželi za ruce a strašně to prožívali,“ prozradila na ně vítězka.

Dobrot se však na slavnostní tabuli sešlo mnohem více a nebyly pouze sladké. Všem divákům i aktivním účastníkům se během soutěže poprvé veřejně představila regionální kuchařská kniha s názvem Ochutnejme Hranicko.

Vystoupil i dětský pěvecký sbor

„Jsou v ní recepty ze stejnojmenné soutěže, kterou letos pořádal Mikroregion Hranicko,“ představila ji stručně Marcela Tomášová z Hranické rozvojové agentury.

Chudá však nebyla sobotní akce ani po stránce kultury.V doprovodném programu vystoupili ve dvoraně Swing Tandem Bronislava Ludmily a Miroslava Zikmunda se zpěvačkou Simonou Janáčkovou, dále pak Hranický dětský pěvecký sbor Taťány Jonasové a v neposlední řadě taneční skupina Báječný ženský z Majetína a taneční pár ze školy Vlastimila Tumpacha.

7. ročník kulinářské soutěže

DOBROTY Z DOMOVA I EVROPY

Kategorie SLIVOVICE:

  • • 1. místo - nejlepší z jádrovin – hruška č. 20 Miroslav Maršálek, Partutovice
  • • 2. místo - nejlepší z bobulovin – hroznové víno č.16 - Jozef Ded, DD Harmonia Hlohovec, SR
  • • 3.místo - nejlepší z peckovin – švestka č.11 Radek Mikeška, Hranice

Kategorie DESIGN STOLU:

  • • 1. místo - stůl číslo 22 a 23 - Jitrnice z Olšovce
  • • 2. místo - stůl číslo 17 - Dámský spolek Partutovice
  • • 3. místo - stůl číslo 12 - DD Harmonia Hlohovec, SR

Kategorie DOBROTY:

  • • exponát č. 58 - Tatínkovy jitrničky - Jaroslav Pavelka, Olšovec (absolutní vítěz, 4 x 10 bodů)
  • • exponát č. 53 - Jablečná pochoutka - Jarmila Imrýšková, Nový Jičín
  • • exponát č. 38 - Dýňová marmeláda - ZŠ Hustopeče nad Bečvou
  • • exponát č. 14 - Trubičky - Marie Štefková, Drahotuše
  • • exponát č. 1 - Zeleninový salát s kuřecím masem a pikantním dresingem - Klárka a Kristýnka Lukáčovy, Hranice
  • • exponát č. 7 - Kokosovokaramelový řez - ZŠ Šromotovo, Hranice

CENA MIKROREGIONU HRANICKO:

  • • exponát č. 57 - Maruščino domácí cukroví - Marie Humplíková, Partutovice

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY:

  • • Za dekorativní výrobky - MŠ Teplice nad Bečvou
  • • Za dekorativní výrobky - MŠ Rakov
Recepty na vítězné dobroty

Kokosovo-karamelový řez z domova

Základní škola Šromotovo, Hranice

Suroviny: 7 - 9 bílků, 35dkg mletého cukru, 25 dkg kokosu,10 dkg hrubé mouky. Krém: 25dkg cukru krupice, 10 dkg másla , 1 šlehačku. A ještě 1 a1/2 másla Poleva: čokoláda na vaření, 100 % bílý tuk, barevný cukr. Ušleháme bílky s cukrem, přimícháme kokos a mouku.Těsto pak stejnoměrně nalijeme na předem vymazaný a vysypaný plech a pečeme dorůžova. Příprava krému: v hrnci pomalu rozpustíme cukr, přidáme 10 dkg másla a velmi pomalu přilíváme šlehačku. Po celou dobu mícháme, ať se to nepřipálí. Jak se vše rozpustí a zmizí vzniklé hrudky, necháme to vychladnout. Do vychladlého krému zašlehám 1 ½ másla. Krém pak nanášíme na kokosový korpus asi v 1 cm vrstvě a polijeme čokoládovou polevou.Nakonec posypeme barevným cukrem.

Trubičky

Marie Štefková, Drahotuše

Máslové těsto: 100 g hladké mouky a 1 kostka másla (250 g) se zpracuje a nechá odležet v chladu. Závinové těsto: 150 g hladké mouky, 2 žloutky, špetka soli, 2 lžíce octa a cca ½ dcl vlažné vody se důkladně zpracuje na vláčné těsto, které rozválíme, zabalíme do něj těsto máslové, opět rozválíme a přeložíme dvakrát na třetiny, takže máme na sobě 9 vrstev těsta. Postup opakujeme ještě dvakrát a potom rozválíme, krájíme (rádylkem) na úzké proužky, které navineme na trubičky a pečeme na 180 stupňů.

Jablečná pochoutka

Jarmila Imrýšková, Nový Jičín

Piškot: 5 vajec, 5 lžic krupicového cukru, 5 lžic hladké mouky, ušleháme, upečeme. Náplň: 400g jableko čistíme, nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme, mírně povaříme, přidáme cukr a skořici Ušleháme 1 l šlehačky. Piškotový plát potřeme šlehačkou, naneseme vrstvu jablek a na to další vrstvu šlehačky, na závěr posypeme skořicí.

Dýňová marmeláda

ZŠ Hustopeče a Zdeňka Rušarová

1 kg dýně, 500 - 700 g cukru, 1 lžíce kyseliny citronové, 1 celý citron (na šťávu), 1 tužidlo na marmelády. Postup: 1 kg dýně nastrouháme, přidáme jednu lžíci kyseliny citronové, šťávu z vymačkaného citronu, rozvaříme. Po rozvaření přidáme 500-700 g cukru a na zahuštění 1 tužidlo na marmelády. Důkladně promícháme a necháme vychladit.

Zeleninový salát s pikantním dresinkem a kuřecími nugetami

Klára a Kristýna Lukáčovy, Hranice

Salát: 3 velká rajčata, 2 paprikové lusky Dresink: 1 zakysaná smetana, 2 lžíce kečupu, trochu balsamikového octu, trochu chilli, 4 stroužky česneku, sůl Nugety: 300 g kuřecích prsíček, 1 vejce 100 g strouhanky, sezamové semínko, olej.

Jitrnice

Jaroslav Pavelka, Olšovec

Vepřovou hlavu a kolena vaříme tak dlouho, až maso odpadává od kosti. Kosti odstraníme, maso pomeleme na masovém mlýnku (jak na sekanou), přidáme usmaženou cibuli, podle chuti česnek, sůl, mletý pepř, rozmočené housky nebo rohlíky (na 1 000 g masa 2 - 3 ks), zamícháme, ochutnáme a plníme do vepřových střívek. Naplnění jitrničky vkládáme do vařící vody, jak vyplavou nahoru z vody vybereme, opláchneme ve studené vodě a necháme vychladit.