Prostranství u městských hradeb v Přerově se stane dějištěm kytarového happeningu, ke kterému se může připojit opravdu každý.

Zazní na něm tři skladby - od Jimiho Hendrixe, Boba Dylana a skupiny The Animals.

A možná padne i „přerovský“ rekord v počtu účastníků.

„Vyzýváme všechny hudebníky a milovníky akordů, aby sundali své kytary z hřebíků a přišli si za námi hromadně zahrát. Čím více nás bude, tím lépe. Kytara není podmínkou, účastníci happeningu si mohou zahrát i na banjo, ukulele nebo klidně i harfu,“ řekl za pořadatele předseda Nadačního fondu Blues nad Bečvou Pavel Ondrůj, který se nápadem inspiroval v sousedním Polsku.

Velikonoční zastávky v Přerově 2017. Ilustrační koláž
Vítěz soutěže o nejhezčí zastávku dostane dárek

Telemost do Wroclavi

Hudebníci z polské Wroclawi vzdají letos už popatnácté hold Jimi Hendrixovi. A hromadné setkání kytaristů se stejně jako v Přerově uskuteční prvního května.

„Zakladatelem tradice je známý polský kytarista Leszek Cichoński, který v roce 2003 inicioval první happening, jehož se zúčastnilo na 588 kytaristů. Loni dosáhl počet účastníků Guinnessova wroclavského rekordu neuvěřitelného čísla - 7 356 hráčů na kytaru,“ doplnil.

V průběhu minulých let se k wroclavské poctě postupně přidávala také další města, jako například Minsk, Oberhausen, Kolbotten, Drezno nebo Madrid.

„Přerov se s těmito účastnickými městy propojí telemostem přesně ve dvě hodiny odpoledne. Hned poté se začne společně hrát,“ dodal Pavel Ondrůj.

Sraz hudebníků je ale už o půl jedné, kdy začne zkouška a technická příprava.

Zájemci, kteří se chtějí rekordu zúčastnit, se mohou přihlásit na adrese www.bluesnadbecvou.cz, kde najdou i akordy ke třem písničkám, které na hradbách zazní.

Krajkové logo

Originální logo přerovského happeningu, ke kterému se mohou připojit amatérští i profesionální kytaristé, vytvořila Jitka Hanáková.Zdroj: Archiv Nadační fond Blues nad BečvouFenomén Jimiho Hendrixe se rozhodli organizátoři kytarového rekordu podtrhnout také speciálním logem, které vytvořila výhradně pro přerovský happening fotografka a výtvarnice Jitka Hanáková, a to metodou paličkované krajky.

Zvuk kytar bude znít z hradeb až do tří hodin odpoledne a o půl čtvrté vystoupí na podiu kapela Homebwoyrasta, která bude návštěvníky bavit až do pěti hodin odpoledne.