„V prostorách galerie jsou tedy k vidění díla dvou autorů, kteří o sobě ještě donedávna neměli ani ponětí. Tolik odlišná, ale signovaná identicky – V. Nosek. S určitou nadsázkou jsme se rozhodli spojit dva neslučitelné způsoby podání výtvarného umění," přiblížila vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Malíř Vojtěch Nosek žije a pracuje v Přerově a zpočátku se věnoval krajinomalbě.

„Své první náměty jsem čerpal na chalupě v okolí Velkých Karlovic," vzpomněl malíř, který od té doby urazil pořádný kus umělecké cesty.

Obrat v jeho tvorbě nastal po seznámení s akademickým malířem Janem Stratilem – stal se nadšeným žákem v jeho olomouckém ateliéru.

„Mé obrazy se začaly měnit. Našel jsem nové vidění, inspirace, nápady a techniky. Pod jeho vedením jsem se pustil i do figurální tvorby, malby aktů, přibral techniku špachtlí. Ta dala obrazům hloubku a reliéf," řekl.

Výtvarník Vladimír Nosek pochází z Jindřichova Hradce a v jeho tvorbě převažují olejomalby, plakáty a v posledních letech i koláže. Jeho prvotiny vystřídaly ucelené soubory, pevně svázané konkrétní tématikou a způsobem zpracování. Části souborů koláží, vystavených v galerii, se na první pohled liší náplní, spojuje je ale originalita provedení.

Zajímavý je například soubor koláží pod sjednocujícím názvem Ona.

„Společným jmenovatelem je námět, kompozice a barevná jednotnost, střídá se zde bílá, černá, šedá a červená. Všechna díla souboru spojuje protiklad dialogu a monologu, který je podle mě jedním ze základních rysů ženského vnímání," vysvětlil Vladimír Nosek. Výstava se symbolickým názvem „Setkání" potrvá v galerii do 1. listopadu.