Výstava prací jednoho z našich nejlepších uměleckých kovářů s názvem „Ocelové sny" začala vernisáží v úterý odpoledne. Na pět desítek exponátů můžou návštěvníci zhlédnout až do neděle 29. června.

„Představili jsme výběr z umělcovy tvorby za posledních deset let. K vidění jsou kované objekty, inspirované zvířaty, kombinované s kameny. Mezi exponáty nechybějí hudebníci, tanečnice, posluchači ani diváci," přiblížila Blanka Prudilová z Městského úřadu v Lipníku nad Bečvou, která má na starosti kulturu.

Zajímavou expozici doplňují také objekty pro chvíle odpočinku a osvěžení v podobě barových stolků, kombinovaných se sklem a zkamenělým dřevem. Stěny zase zdobí kovové reliéfy s nejrůznějšími motivy.

„V interiéru galerie je k vidění na pět desítek exponátů. V atriu jsme pak umístili tři ocelové objekty: u vstupu přivítá návštěvníky plastika Otevřeno, na levé straně v trávě se vine Spirála a zadní část atria vyplní socha Berana," doplnila.

Expozice není nijak tematicky ohraničena, spíše naopak. „Tak, jako se sny a představy promítají v hlavě, tak podobně se budou různá témata a nápady mísit v jednom prostoru a možná dají nahlédnout do mého vidění světa," vysvětlil Pavel Tasovský svou koncepci výstavy.

Návštěvníci můžou zavítat do Galerie Konírna od úterý do pátku, a to v době od 11 do 16 hodin, o víkendech pak od 10 do 16 hodin. V prostoru Na Patře probíhá současně i výstava autorky originálních svítidel v lipnickém kulturním domě Echo Christine Habermann von Hoch.

Obě tyto interiérové výstavy jsou součástí prologu letošního jubilejního ročníku exteriérové výstavy Kov ve městě X. (pu)

Pavel Tasovský

Jeden z nejlepších českých uměleckých kovářů se narodil v roce 1960. V roce 1978 dokončil závěrečnou prací Zvěrokruh Školu uměleckých řemesel v Praze, obor umělecké kovářství a zámečnictví.

V letech 1981–1982 absolvoval odborný kurz muzejních konzervátorů v Moravském muzeu v Brně – specializace kov, dřevo. V letech 1998 – 1999 studoval na Mistrovské škole uměleckých řemesel v Praze.

Po absolvování školy v letech 1978 – 1989 pracoval v kovářské dílně Uměleckých řemesel v Brně.

V roce 1990 založil Pavel Tasovský vlastní dílnu v Náměšti nad Oslavou, kde se zabývá výtvarným řešením a zpracováním architektonických doplňků interiérů a exteriérů soukromých i státních subjektů. Současně se věnuje volné tvorbě.

Od roku 1992 samostatně vystavuje. Od roku 2003 pořádá Mezinárodní bienále výtvarníků „Setkání" na zámku Náměšť nad Oslavou.

Díla Pavla Tasovského jsou zastoupena v soukromých sbírkách, na významných stavbách a památkách v České republice i zahraničí. Získal celou řadu ocenění na kovářských sympoziích v České republice, ale také Rakousku či Německu. Své kovové objekty představil na více než padesáti výstavách nejen u nás, ale i v různých evropských zemích. Každoročně se účastní kovářského sympozia na hradě Helfštýně.