„Robby Marshal, který nahrával a vystupoval s takovými hvězdami, jako jsou Carlos Santana nebo Bobby McFerrin, je poprvé na turné po České republice. My jsme využili nabídku jednoho promotéra, který zajišťuje celé turné, a tak jej mohou diváci dnes večer vidět i v Přerově," prozradil za pořadatele Pavel Ondrůj.

Podzimní propagační koncerty Československého jazzového festivalu, Jazz u piva, se pořádají v restauraci Pivovar již jedenáct let. V posledních letech přibyly i jarní série propagačních koncertů s názvem Jazzké jaro.

V rámci série čtyř koncertů si mohou fanoušci jazzu vychutnávat atmosféru na dvou hudebních scénách – v již zmiňované restauraci Pivovar, dva koncerty proběhnou také v minipivovaru Parník v Přerově.

Čtěte také: VIDEA: Zubři doma nedali gól a končí. Tleskala jim ale plná MEO Aréna

Známého saxofonistu doprovází po turné v tuzemsku i přerovský rodák Marek Urbánek. „Spolupráce s Robbym vznikla tak, že měl asi rok a půl turné s jednou z nejslavnějších jazzových zpěvaček Cassandrou Wilson, a vystupovali mimo jiné v pražské Lucerně, kde jsem shodou okolností byl. Někdo, teď už si přesně nevzpomenu kdo, jej oslovil s nabídkou na spolupráci s tím, že mu na turné poskytne nějaké hudebníky. Dnes je to náš pátý koncert, hned zítra budeme vystupovat v Praze, potom pojedeme do Žatce. Čekají nás také koncerty na jižní Moravě, vystoupíme i na Slovensku v Novém Mestu nad Váhom. Turné pak zakončíme koncertem v Ostravě," prozradil Marek Urbánek.

Robby Marshall se divákům svěřil, že mu koncerty v menších místnostech vyhovují více, než veliké koncerty.

Pořadatelem propagačních koncertů k Československému jazzovému festivalu je Nadační fond Blues nad Bečvou za podpory Nadačního fondu Přerovského jazzového festivalu. „To, že zde vystupuje Robby Marshall, je úspěch. Před jedenácti lety jsme zvolili novou formu propagačních koncertů ČSJF koncipovaných jako klubové hraní v restauraci. Veliký podíl na tom má Nadační fond Blues nad Bečvou a tehdejší vedoucí Restaurace Pivovar Lucie Zlámalová, která velmi fandí tomuto stylu hudby," řekl ředitel Československého jazzového festivalu Rudolf Neuls.

Hlasujte v anketě: V Přerově i letos vyvěsí vlajku pro Tibet. Jste pro?

Program jarních koncertů bude pokračovat v pátek 7. dubna, kdy od 20 hodin vystoupí v minipivovaru Parník polská zpěvačka Ida Zalewská. V Parníku se dále představí americké trio Will Bernard Trio. Will Bernard byl dvakrát nominován na cenu Grammy, těšit se na něj můžete v neděli 16. dubna od 20 hodin. Sérii koncertů Jazzkého jara uzavře ve čtvrtek 20. dubna ve 20 hodin v restauraci Pivovar kanadské Parc X Trio. „Na tyto propagační koncerty poté naváže jarní prolog Československého jazzového festivalu – Matějská jazzová pouť, která začne 27. dubna v Městském domě," uzavřel Rudolf Neuls.