Obraz koně bratislavské malířky Soni MilovéPrvní vernisáž v Galerii Střed se uskuteční v pondělí 7. května v 17 hodin. Na té se představí bratislavská malířka Soňa Milová, jejíž nejčastějším tématem jsou umělecké práce zachycují krásy přírody a především koně.

„Byla to náhoda. Oslovila nás jedna paní, že má v rodině známou z Bratislavy, která maluje. A tak vznikla tato výstava," uvedla vedoucí přerovské Galerie Střed Zdenka Janáčková.

Bratislavská umělkyně maluje olejem, akrylem a také pastelem. K umělecké tvorbě se vrátila před sedmi roky a aktivně vystavuje od roku 2007. Její výstava potrvá do 7. června.

Další vernisáže v Galerii Střed se 17. května v 17 hodin zúčastní brněnský rodák Heinz-Jurgen Lepper Menzinger, který momentálně žije a tvoří v Německu.

„Věnuje se hlavně impresionismu. Jeho rodiče emigrovali do Německa a tak vyrůstal v zahraničí. O jeho malby je zájem, takže doufám, že tato vernisáž bude úspěšná," dodala.

Heinz-Jurgen Lepper Menzinger vystudoval v letech 1963 až 1967 Vysokou školu umění a designu v Dortmundu a v současné době vystavuje i mimo evropský kontinent. „Z jeho obrazů tu budou do 17. června vystaveny především portréty jazzových hudebníků a díla zachycující moře, na jejichž výrobu používá přímo mořský písek," uzavřela.

V Galerii Atrax budou v květnu k vidění malby významné české umělkyně Toyen, která většinu života prožila ve Francii. Ta patří mezi nejvýznamnější osobnosti umělecké avantgardy na počátku dvacátého století.

Galerie města Přerova zve na výstavu nazvanou Music made on vinyl, která bude veřejnosti přístupná od 24. května do 26. července. Na ní budou k vidění významné i neobvyklé obaly gramofonových desek z 60. až 80. let minulého století.

Květnové dny bude vystavovat také Minigalerie Žerotín. V ní budou přítomny náhrdelníky, náušnice a další šperky z českého křišťálového skla z Jablonce nad Nisou a také díla prostějovského výtvarníka Stanislava Kašpara.