Třicáté narozeniny oslaví třídenní festival, který začne 17. a skončí 19. října, opravdu velkolepě – mimořádnou dávkou hudební profesionality a grácie, energie, rytmu i nasazení.

Svou několikahodinovou smršť funku spustí v Přerově legendární Maceo Parker – muž, který byl nejbližším spolupracovníkem nepsaného krále funku Jamese Browna.

Během jeho sobotního koncertu se ve velkém sále Městského domu zcela netradičně odklidí sedadla a lidé si budou moci i zatančit.

„Maceo Parker se svými spoluhráči nenechá nikoho na pochybách, kdo je nyní králem funku. Takže dámy můžou směle odhodit lodičky, akademičtí jazzmani a VIP hosté povolit kravaty, rockeři vyleštit cvočky na křivácích a hip hopeři posunout kšilt řádně do týla. V Přerově bude 19. října pěkná mela, na kterou se bude dlouho vzpomínat," zve na koncert dramaturg festivalu Aleš Benda.

Zdroj: Youtube

Velká jména  

Program předcházející funkovému finále má již tradičně pečeť té nejvyšší kvality.

Jubilejní ročník seznámí posluchače hned první večer, tedy ve čtvrtek 17. října, s crossoverovým německým trumpetistou, zpěvákem a producentem Tillem Brönnerem.

„Představí ale i další dvě velká jména z pravlasti jazzu. Trio vynikajícího bubeníka a spolupracovníka Diany Krall Jeffa Hamiltona, který zahraje v pátek 18. října, a kvartet legendárního basisty Bustera Williamse, dlouholetého spoluhráče hvězd jazzové historie, jakými byly zpěvačky Sarah Vaughan nebo Betty Carter. Na ten se můžou lidé těšit v sobotu," upřesnil ředitel festivalu Rudolf Neuls.

Jazz u piva

Z podia zazní také skvělé česko-slovenské bandy.

Festival zahájí ve čtvrtek zcela symbolicky Celebration Band, jehož umělecký šéf Karel Růžička připravuje pro tuto příležitost premiéru nové skladby, věnované nejen přerovskému jazzovému jubileu, ale také památce nedávno zesnulého trombonisty Svatopluka Košvance.

O páteční jazzový vstup se postará česko-slovenský Big Band Matúše Jakabčice.

Hrát se bude i po skončení koncertů – a to ve foyer Městského domu. Příjemné noční hudební zážitky připraví posluchačům Petr Kroutil Orchestra.

Bohatý bude i doprovodný program na vedlejší scéně Jazz u piva.