Název výstavy „Sony 60" odkazuje k přezdívce autora a jeho letošním šedesátým narozeninám. Expozice představuje retrospektivní průřez jeho celoživotní tvorby. Jsou na ní vystaveny například černobílé fotografie, které byly foceny těsně pro revoluci. „Jedná o sociální a psychologický dokument tehdejší doby, ve kterém jsem zachytil lidi v domácím prostředí. Fotit jsem začal v osmnácti letech a nejraději pracuji s fotoaparáty značky Pentax," prozradil na vernisáži Antonín Cikánek.

Ukázky z fotografické cyklů Dvojice z ložnice a Parádní pokoje tvoří páteř výstavy. Doplňují je roněž další umělecké akty a fotografie z cyklu Island – země ohně a ledu. Celkem návštěvníci mohou zhlédnout sedmdesát fotografií.

„Jsem hrdý, že jsem mohl Antonínovi vést bakalářskou práci. Jeho fotografie jsou stále aktuální a citují se v řadě odborných publikací. V době, kdy jeho nejznámější cykly vznikly, byly velmi odvážným počinem. Sociologickým způsobem přistoupil k obyčejnému životu člověka v jeho intimním soukromém prostředí," řekl v proslovu profesionální fotograf Jiří Štreit.

U veřejnosti je Antonín Cikánek znám jako fotograf umělecké kovařiny. Od samého počátku Hefaistonu vytvářel fotodokumentaci kovářských prací a každoročně také fotí exponáty Kovu ve městě pro katalog výstav. Z několika jeho děl vznikla v minulosti i malá trvalá expozice v mezipatře zvonice.

Autor absolvoval v polovině osmdesátých let Institut pro lektory a porotce výtvarné fotografie v Praze a poté v devadesátých letech vystudoval Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Profesionálně se věnuje fotografii od roku 1995. V letošním roce získal ocenění za celoživotní zásluhy o rozvoj kultury v Lipníku nad Bečvou a vstoupil do městské Síně slávy.

Výstava bude v galerii Konírna k vidění do neděle 29. září.