Divadelní představení pod názvem Svatební noc u Křópalů v ohrožení v podání folklorního souboru Haná zhlédlo v pěti vstupech více než 150 diváků. Kvalitní herecké vystoupení v hanáckém nářečí i krojích u nich sklidilo velký ohlas. Hlavní děj se odehrával v prostorách nedávno zpřístupněné výstavy nazvané Poklady z hůry, aneb Jak se žilo na Hané, což výsledný dojem ještě umocnilo.

„Docela nám to dalo zabrat. Na vystoupení jsme se připravovali intenzivně tak dva měsíce. Celé jsme to sehráli v nářečí, a i když se sem tam objevila nějaká chybička, která by tam možná neměla být, tak si myslím, že jsme to zvládli dobře,“ zhodnotila režisérka Magda Barboříková z Folklorního souboru Haná, který letos oslaví 50 let své existence.

Jak to bylo s Komunou? Proč musela být zbourána? Takové otázky si klade výstava ve Výstavní síni Pasáž v Přerově.
"Smutná" výstava o Komuně přilákala tisícovku lidí

A o čem vlastně scénka pojednává? Křópalovi a Vémolovi. To jsou dvě hanácké rodiny, jejichž děti se do sebe zamilovaly a chtějí se vzít. Jenže dvě klevetnice se postarají o to, aby všechno bylo jinak. Vzejdou totiž pochybnosti, zda snoubenci nejsou v sourozeneckém vztahu.

„Svatba nebode, ani nemože byt,“ zazní z úst pantáty Křópala.

Rodiny se pohádají a dokonce dojde i na rvačku. Chvíli to vypadá, že ze svatby sejde, ale s pomocí faráře se situace uklidní a představení je zakončeno důstojnou veselkou.

„Nejtěžší asi bylo naučit se plakat, protože ono to na povel není zas tak jednoduché,“ svěřila se po skončení akce dvacetiletá Adéla Kopřivová, která ztvárnila roli nevěsty Haničky. Do divadelního představení se zapojilo zhruba 30 členů Folklorního souboru Haná. Účinkovali v něm manželé Křópalovi a Vémolovi, jejich děti Tonek a Hanička, farář, dvě klevetnice a další tetky. Vystoupení obohatili také dva muzikanti.

„Moc se mi to líbilo. Na Muzejní noci na zámku jsem už podruhé. Loni jsem tu zavítala poprvé a musím říct, že to bylo také moc vydařené,“ svěřila se jedna z návštěvnic Eliška Spáčilová. 

Mosty v Dluhonské ulici v Přerově jsou ve zchátralém stavu a trpí korozí.
Přerov postaví nové mosty nad železniční tratí

Autor: Dagmar Rozkošná