Přerované se po dlouhé plesové sezoně a tradičních velikonočních oslavách ve folklórním duchu můžou v květnu těšit na Májové veselení. Na podiu během něj vystoupí například legendární kapela Citron a uskuteční se i koncert k sedmdesátinám oblíbeného přerovského zpěváka a skladatele Jaroslava Wykrenta.

Zajímavý program nabídnou také Svatovavřinecké hody, které se konají od 9. do 11. srpna.

„Objeví se na nich skupina Buty a chystá se i koncert ke třicátému výročí vzniku kapely Pirillo," uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Součástí hodových slavností bude i vernisáž obrazů F. R. Čecha v Galerii města Přerova.

Náměstí obsadí již tradičně 23. června také Akuna show s hosty tenisové akademie Petra Huťky. Novinkou, o které se nyní jedná, je premiéra bluesového festivalu. Uskuteční se počátkem srpna a bude mít název Blues nad Bečvou. Letní scéna Mezi hradbami na Horním náměstí bude během léta hostit první ročník Divadelního festivalu, kterého se zúčastní hned šest amatérských souborů.

„Chtěli bychom navíc celé léto pořádat promenádní koncerty v parku Michalov," doplnil. Změnou oproti loňsku je přesun Pivního festivalu z náměstí T. G. Masaryka na výstaviště.

„Tato akce se uskuteční 18. května a předběžně jednáme o tom, že na ní jako hlavní hvězda vystoupí skupina No Name," zmínil pronájemce přerovského výstaviště Milan Chytil.

Helfštýn

Pestrou směsici koncertů, výstav a léty prověřených akcí plánují letos organizátoři na hradě Helfštýně. „Velmi populární byly v loňském roce noční prohlídky, a proto v nich budeme pokračovat i letos," prozradil kastelán Jan Lauro.

Na hradě se podle něj uskuteční také zajímavé akce k významnému výročí vzniku přerovské firmy Meopta.

„Dalekohledy propojí 27. dubna hrady Helfštýn, Starý Jičín a Hukvaldy. V rámci Nočního kování pak chceme vykovat zvětšeninu mikroskopu nebo dalekohledu," přiblížil. Zajímavostí je i výstava asi tří stovek modelů kultovních vozů druhé poloviny 20. století, která začíná 6. dubna. Na stovku exponátů chladných zbraní z historických sbírek pak můžou obdivovat návštěvníci výstavy, která bude zpřístupněna veřejnosti 20. dubna.

Kromě akcí s mnohaletou tradicí, jako je setkání uměleckých kovářů Hefaiston nebo Hradní bál, návštěvníky ani letos nezklame Rockový Helfštýn nebo Festival vojenské historie.

„K zajímavým vystoupením, jimiž chceme oživit nádvoří, bude patřit dvojkoncert ostravské bluesové kapely Pakostra a indie-rockové formace Please The Trees, který se uskuteční 26. července," řekl kastelán.

Lipník 

Nudit se nebudou ani v Lipníku nad Bečvou nebo v Kojetíně.

„Celý letošní rok se ponese v duchu oslav 150. let vzniku Střešní zahrady. Dny evropského dědictví tedy budou letos zaměřeny na prohlídky všech zdejších zahrad – meditační, klášterní, střešní i zámecké," přiblížila vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu v Lipníku Blanka Prudilová. Vrcholem sezony jsou podle ní i letos Svatojakubské hody, které se uskuteční koncem července a nabídnou po tři dny divadelní vystoupení, koncerty i vernisáže.

„Jedním z lákadel je koncert kapely Mňága a Žďorp," řekla. Po celé léto navíc poběží tradiční venkovní výstava exponátů s názvem Kov ve městě.

Kojetín

Život v Kojetíně zpestří od 13. do 17. března jednadvacátý ročník přehlídky amatérských souborů s názvem Divadelní Kojetín. Hodové slavnosti s krojovaným průvodem a přehlídkou národopisných souborů se uskuteční od 16. do 18. srpna a na ně pak navazuje Kojetínské hudební léto.