V Konírně vystavuje hned několik generací výtvarníků.

Část z nich jsou absolventi výtvarného oboru Základní umělecké školy Antonína Dvořáka, kteří už se rozprchli do různých koutů republiky i zahraničí.

K těm se například řadí i Ondřej Vrbík, místní rodák, který v současnosti žije a tvoří v německém Hamburgu.

„Zabývám se abstraktní tvorbou trochu ovlivněnou pop-artem. Používám sprej a zajímá mě street art, land art a moderní přístupy. Nechci být svázaný konvencemi, tvořím tak, jak to cítím – jako každý umělec – a doufám, že to jde na mých obrazech vidět," prozradil mladý výtvarník.

I on oceňuje možnost vystavovat doma.

„Zní to zprofanovaně, ale jsou tu mé kořeny a mám to tady rád. Účastnil jsem se už prvního ročníku, který se výjimečně podařil, takže jsem měl chuť připojit se i teď. S otcem budeme vystavovat v Hamburgu, takže mě tu možná dlouho nikdo neuvidí," doplnil.

Výběr a instalaci děl měla na starost kurátorka výstavy Marcela Kleckerová.

„Máme určitý okruh známých autorů, kteří se účastnili první Konfrontace. Díky tomu se o výstavě dozvěděli další a sami se přihlásili. Letošní nabídka byla opravdu velká, mohli jsme vybírat ty nejlepší věci," uvedla.

Výstava tohoto charakteru do galerie bezpochyby patří. „Není to jen regionální výstavka, která by tu měla být chvilku. Chceme, aby přišli návštěvníci, kteří se přijedou jako turisti podívat do města, na hrad Helfštýn. Aby pocítili, že obsahově a formálně je instalace kvalitní," dodala Marcela Kleckerová.

Skvělý počin i opravená Konírna

Katalog výstavy připravili organizátoři v netradiční formě kalendáře pro rok 2016. „Inspirovalo nás k tomu právě množství dobrých věcí, které se tu sešly," vysvětlila.

Dvě velkoformátové fotografie s tématem industriálních žen poskytla do Konírny přerovská fotografka Iveta Juchelková.

„Žila jsem tady, manžel je z Lipníka. Město je mi hodně blízké, začínala jsem tady fotit u pana Motana v ateliéru," svěřila se.

Vernisáž si nenechali ujít i lidé z jiných měst.

„Zaujalo mě tady absolutně všechno, hlavně moderní věci a umělecké fotografie. Líbily se mi velkoplošné záležitosti od Jaroslava Kulíška. Obecně se mi zamlouvá celý tento počin, jak Lipník dbá na své umělce, jak spravili Konírnu," prozradila nadšeně Marta Ševčíková z Olomouce.

Výstava Konfrontace 2 potrvá až do 24. května, třetí ročník bienále se bude konat v roce 2017.