Výroční koncert s názvem 30 rocků s vámi přitáhl více než 500 fanoušků, především těch starších, ale našly se i ročníky, které ještě tahaly kačera, když kapela vznikla. Jedním takovým návštěvníkem byl i Jan Zedek., kterého k této muzice přivedla jeho sestra.

„Poslouchám Forum od té doby, co je poslouchala moje ségra, což je asi od mých deseti let. Nebreč, vždyť ti za to nestojí," začal si zpívat jednu z nejznámějších písní a přidala se k němu i jeho sestra. „Já je začala poslouchat díky sestřence, která mě s sebou brala na vesnické zábavy, protože byla o tři roky starší," svěřila se.

Mladistvý Ginger i důchodcovská formace

Foráci si jako předkapelu zvolili nejprve nadějnou přerovskou kapelu Ginger a také Penzistor. Ginger hned při první písni Keep on rockin´ in the free world od Neila Younga tři mladíci rozezpívali posluchače v prvních řadách, mezi kterými se našli i zapřísáhlí fanoušci této kapely, kteří spolu hezky ladili.

Oblečeni v černých tričkách s nápisem Ginger a apartními kytarovými brýlemi si dokonce vysloužili pochvalu zpěváka. Kapela hrála plných 45 minut písně ze své vlastní tvorby a na konci přidali i jednu zbrusu novou píseň.

Poté je vystřídala kapela Penzistor. Penzistoráci předvedli jak dobrý hudební výkon, tak i pořádnou a vtipnou show.

Že uskupení, jak uvádí na svých webových stránkách, hraje pro radost, bez stresu a především s cílem bavit lidi, potvrdila reakce fanoušků, které dokázala roztančit i rozesmát. K vystoupení Penzistoru patří originální kostýmy alá dědečkovský vzhled i písně z vlastní tvorby. Tato „důchodcovská" formace hrála 45 minut.

Nejsem zvyklý na takové davy

Pak už konečně přišla o půl jedenácté na řadu všemi dlouho očekávaná kapela Forum. V momentě, kdy zazněly první tóny se do sálu nahrnula většina přítomných a zaplnila tak prostor téměř k prasknutí. Forum zahráli první čtyři písničky v nové sestavě. Ke slovu a k nástrojům se ale dostali i bývalí členové kapely. Například bubeník Michal Veselý.

„Už nejsem zvyklý na takové davy lidí. Nehrál jsem s Forem asi 27 let. Jen jednou za deset let, když mají výročí. Člověk si zavzpomíná na staré časy a předvede se před dětmi. I když já vlastně ne. Můj syn Jakub už tu hrál jako basák v kapele Ginger," pověděl před svým vystoupením pyšný otec.

Dalším rodinným příslušníkem, který přišel podpořit hudebníky, byla manželka zpěváka Romana Hambálka a zároveň matka baskytaristy Tomáše.

„Jejich hudba se mi líbí a snažím se oba podporovat. Však je to vidět na dětech, obě totiž hrají. Vypadá to u nás tak, že kytara leží na druhé půlce postele. Život s rockery je báječný," smála se matka nejmladšího člena kapely.

Právě Tomáš Hambálek přivítal všechny fanoušky.

„Díky, že jste všichni přišli. Dnes je to skoro na chlup, co skupina začala hrát. Vznikla přesně 15. dubna 1985. Kluci si chtěli zahrát a nikdo z nich netušil, že to vydrží třicet let. A vydrželo to nejen díky nim, ale hlavně díky vám," poděkoval zapřísáhlým fanouškům.

Jsem tu kvůli Marcelce

Že má kapela v Přerově a okolí jméno dokazují i slova Bedřicha Šamana. „Forum tady mají tradici i fanoušky. Já osobně je neposlouchám, jsem tu kvůli své Marcelce," pověděl. Marcela Kropáčová jeho slova potvrdila.

„Jako osmnáctiletá jsem na ně chodila na zábavy. Je to hudba mého mládí. Taková nostalgie. Mám je opravdu ráda," usmívala se.

„Je to příjemná muzika, která každého baví. Popěvky mají hezké, pěvecký výkon není špatný. Kéž by bylo takových kapel víc v dnešní technické době, kdy si každý myslí, že něco umí, ale přitom neumí. Tahle kapela tady aspoň trochu pozvedá kulturu a ukazuje, že hudba se dá ještě dělat postaru," uzavřel Bedřich Šaman.

Návštěvníci si připomněli své mládí, staré i nové písničky a odcházeli po půlnoci nabití energií s úsměvem na rtech a s přáním, že za deset let by si to rádi opět zopakovali.