Festival seznámí posluchače s crossoverovým německým trumpetistou, zpěvákem a producentem Tillem Brönnerem a představí také tři velká jména z pravlasti jazzu: trio vynikajícího bubeníka a spolupracovníka Diany Krall Jeffa Hamiltona, kvartet legendárního basisty Bustera Williamse a energií sršící ikonu funku Maceo Parkera s jeho kapelou.

Tři dny a tři noci plné jazzu

„Téměř domovskou scénou už je přerovský festival pro CZ/SK Big Band Matúše Jakabčice, složený z elitních hráčů naší a slovenské jazzové scény. Program tedy letos otevře speciálně sestavený česko-slovenský Celebration Band," uvedl dlouholetý ředitel Československého jazzového festivalu v Přerově Rudolf Neuls.

Po skončení koncertů na hlavní scéně se můžou posluchači těšit na oblíbené afterparty, na nichž se už tradičně představí Petr Kroutil Orchestra. Uvolněnou atmosféru nabídne i vedlejší scéna Jazz u piva v restauraci Pivovar.

„I s ohledem na kulaté výročí festivalu očekáváme, že bude žít Přerov jazzem nonstop tři dny a tři noci. Spolu s dramaturgem Alešem Bendou se nám podařilo získat opravdu reprezentativní program, který můžeme uskutečnit díky přízni města, Olomouckého kraje a ministerstva kultury," dodal Rudolf Neuls.

Úvodní večer zahájí ve čtvrtek 17. října zdravice česko-slovenského Celebration Bandu. Po něm nastoupí na pódium Till Brönner Quintet – v současné době asi nejznámější německý jazzman, vynikající trumpetista a zpěvák, skladatel, aranžér i producent Till Brönner se svou kapelou. Na přerovském pódiu bude stát muž, jenž propojuje jazz s mnoha dalšími trendy, nominovaný na Grammy za jazzové trumpetové sólo a dokonce i porotce německého X Factoru.

Maceo Parker hrál v kapele Jamese Browna

Páteční koncerty odstartuje vystoupení CZ/SK Big Bandu Matúše Jakabčice. Skvělou podívanou nabídne také americké Jeff Hamilton Trio, jehož kapelník patří k nejvíce ceněným mistrům jazzových paliček a košťátek. V triu se představí se skvělými jazzmany mladší generace – basistou Christophem Lutym a klavíristou Tamirem Hendelmanem.

Závěrečný večer festivalu pak v sobotu představí dvě hvězdy amerického jazzu. Nejprve publikum přivítá Buster Williams Quartet. Skvělý basista Buster Williams provází historii moderního jazzu posledních více než padesát let. Na podiu stál, nebo spolupracoval snad s každým, kdo v historii jazzu něco znamenal: Art Blakey, Chick Corea, Lee Konitz, ale i řada dalších.

Na závěr festivalu spustí z pódia nefalšovaná funková smršť: saxofonista Maceo Parker se svým ansámblem. I v Čechách dobře známý korunní princ funku, který podle řady fandů i hudebních znalců usedl na trůn poté, co jeho učitel a dlouholetý kapelník James Brown odešel hrát nekonečný groove na nebeskou stage. Je proslulý několikahodinovými koncerty nabitými energií, které nenechají posluchače v klidu.

Maceo Parker byl řadu let klíčovým členem bandu Jamese Browna a objevil se také v Parliament-Funkadelics další funkové ikony George Clintona. Svým učitelem ho nazval i Prince. Od roku 1990 vystupuje s vlastní kapelou.

„Maceo Parker je jasnou volbou pro každého, kdo si více než akademických stylových šuplíků cení čisté muzikality a energie. Ideální tečka za třicátým ročníkem přerovského Československého jazzového festivalu," zve dramaturg Aleš Benda.