„Československý jazzový festival jsme podporovali už dříve. Po novelizaci zákona v této oblasti jsme ale zavedli takzvané tříleté programy pro kulturní akce, které jsou významné návštěvností, tradicí, ale i svým mezinárodním přesahem. Mezi ně rozhodně patří i jazzový festival v Přerově," konstatoval olomoucký hejtman Jiří Rozbořil.

„Pro příjemce to má obrovský význam, protože ví, že dostane peníze tři roky po sobě. Festival má na tři roky alokovánu částku tři miliony korun, od kraje tedy dostane každý rok milion," upřesnil.

Československý jazzový festival v Přerově je tradiční akcí, která ve městě vznikla už před padesáti lety. Letos se uskuteční jeho třiatřicátý ročník v obnovené podobě.

Na pódiu Městského domu se v minulých letech vystřídaly takové hvězdy světového jazzu, jako třeba korunní princ funku Maceo Parker, fenomenální baskytarista Marcus Miller nebo světoznámý Clayton Hamilton Jazz Orchestra.

„V pátek jsme podepisovali smlouvy s krajem a máme na každý rok přislíbenou částku milion korun. Budeme se snažit letošní program i s ohledem na jubileum sestavit tak, aby byl co nejvíce důstojný," uvedl ředitel Československého jazzového festivalu v Přerově Rudolf Neuls. Jarní festivalový prolog – Matějská jazzová pouť – se v Přerově uskuteční v sobotu 30. dubna. Třídenní jazzový svátek se koná v říjnu.