Amerického klávesistu Boba Jamese nahradí v pátek večer na pódiu zpívající basistka Nik West - jeden z největších talentů současnosti.

Festival ale bude ochuzen i o basového mága Stanleyho Clarka, který zrušil své evropské turné. Místo něj se posluchačům představí ve čtvrtek večer klavírní virtuóz Monty Alexander.

„Bob James zrušil evropské turné a souvisí to zřejmě s tím, co se děje ve Spojených státech amerických. Přišla nám jen sms zpráva, protože v oblasti nefungují normální sdělovací prostředky. Navíc se na Miami žene další katastrofa,“ uvedl ředitel Československého jazzového festivalu Rudolf Neuls.

To ještě netušil, že se krátce poté dozví další nepříjemnou novinku. Nepřijede ani fenomenální baskytarista Stanley Clarke.

„V nelehké situaci jsme přijali nabídku pianisty, který se do Přerova vrátí po dvaceti letech. Monty Alexander je klavírní virtuóz, jenž se v roce 1961 přestěhoval z rodné Jamajky na Floridu. Jeho styl je přirozenou kombinací strhujícího „petersonovského“ swingového feelingu s be bopovým a bluesovým výrazivem a karibskými hudebními prvky,“ přiblížil Rudolf Neuls.

Lenny Kravitz v ženském vydání

Velkým a příjemným překvapením bude určitě koncert zpívající basistky Nik West. Mladá hudebnice ve své kariéře spolupracovala s takovými hvězdami jako Prince, Lenny Kravitz nebo Dave Stewart z Eurythmics. Ten o ní dokonce prohlásil, že je Lenny Kravitz v ženském vydání.

„Nik West je skvělá volba a pro posluchače bude její koncert zážitkem. Chtěli jsme ji pozvat už loni, ale nakonec z toho sešlo,“ doplnil Rudolf Neuls.

Talentovaná basistka začala hrát ve třinácti letech a vyrůstala v hudební rodině. Založila spolu se svými sestrami první kapelu, ve které také zpívala. Zlom nastal ve chvíli, kdy Nik díky písničce Wanna Be Startin´ Somethin´ od Michaela Jacksona propadla kouzlu baskytary.

Dnes je Nik West považována za jeden z největších baskytarových talentů, objevuje se na obálkách nejen hudebních časopisů a je tváří značky Fender pro řadu baskytar zvanou Dimension Bass.