„V té době jsme vyrůstaly a rády jsme ji nyní prostřednictvím výstavy ukázaly i mladším generacím v obci," řekla hlavní organizátorka Václava Valdmanová, která s nápadem přišla. Vystavené exponáty nebylo vůbec snadné shromáždit.

„Už od září jsme chodily po domech a sháněly, co by se na výstavu mohlo hodit. Skoro všude nám něco zapůjčili," řekla další z žen. Lidé obdivovali předměty, které sloužily jejich předkům při každodenním životě.

„Jsou tady předměty, které používali při práci doma, v kuchyni, na poli, ale i věci, které sloužily pro zábavu," ukázala Václava Valdmanová na kolovrat, necky, váhy, kuchyňské nádobí, staré knihy, noviny, loutkové divadlo i vyřezávaný mlýn.

„Tak se lidé kdysi bavili a byli možná i zručnější, protože se dlouhodobým zkoušením vypracovali," míní. Výstava se v Bohuslávkách konala už po šesté. „Každý rok hledáme jiné tma, řekla pořadatelka.

„Líbí se mně to, ale žít bych v té době nechtěla. Myslím, že to museli mít lidé hrozně těžké a že se moc nadřeli," řekla dívenka, která si exponáty prohlížela se dvěma kamarády. Aby nezůstalo jen u výstavy, připravily hospodyňky z Bohuslávek i občerstvení.

„Napekly jsme zákusky, cukroví, nabízíme svařák, kávu i čaj," ukázaly na vedlejší místnost ve Společenském domě.

„Nejtěžší bylo získat všechny exponáty. Teď nás ještě čeká všechny opět vrátit majitelům," řekla paní Václava, která už se nyní těší, co příští rok opět s kamarádkami pro místní obyvatele vymyslí. (šum)