„Středeční program má několik bodů. Co se týká zábavy, jedná se o vystoupení kaskadéra a jezdce na koni Viktora Fialy. Své dovednosti předvede i velice šikovný žonglér Honza Hlavsa z cirkusu Levitare. Minule dokonce balancoval s kolem jedné z návštěvnic hradu. K vidění bude také loutkové divadlo, vojenské obležení nebo tradiční kovářská dílna,“ prozradil k programu pořadatel Roman Prokeš ze spolku Studio bez kliky.

V hradní kavárně mohli návštěvníci zahlédnout kastelána hradu Jana Laura, který sám vařil zájemcům kávu. Vyvrcholením středečního programu pak byla bohoslužba.

Ilustrační foto
Kam na dovolenou? Do Tuniska a Egypta se lidé bojí

„Ekumenická bohoslužba slova se uskuteční v hradním psinci. Zazní přímluvy za všechny příznivce hradu, zejména helfštýnské dobrovolníky a kováře, bez jejichž pomoci si dnes Helfštýn ani nedovedeme představit,“ přiblížil pořadatel.

Po oba dva dny se na posledním nádvoří promítaly filmy, které byly v poslední době natočeny na Helfštýně.

„Zájemci mohou zhlédnout film o mistru Janu Husovi nebo Meč a růže,“ uvedl dále Roman Prokeš. Kromě bohoslužby byl čtvrteční program pro veřejnost totožný se středečním.

Kromě středověkého jarmarku, kejklířů či kovářů se to na hradě hemžilo statnými psy – vlkodavy.

„Domluvili jsme se, s ostatními chovateli, že se zde ve středu sejdeme. Je to takový koníček, vždy se domluvíme a takto sjíždíme hrady po celé republice,“ sdělila organizátorka sešlosti Anna Nováková, která se svým vlkodavem dorazila z Havířova.

Návštěvníci si pochvalovali hradní atmosféru a vydařené počasí.

„Jsem tu poprvé a jsem nadšená, atmosféra je zde parádní. Nejvíce mě nadchlo vystoupení s koňmi. Navíc je pěkné počasí, co víc si může člověk přát,“ sdělila své pocity jedna z návštěvnic Veronika Baslerová z Přerova. 

Chmelnice na Hané. Ilustrační foto
Kam na kole? Po chmelnicích Přerovska