Za dvanáct let, co se festival koná, prošla Přerovem více jak stovka folklorních souborů z celé České republiky. Také letos měla dvoudenní přehlídka nabitý program, který odstartoval už v pátek večer vystoupením tří souborů z Prahy. Soubor Haeri představil gruzínské písně, Šírín tance střední Asie a soubor Krusa lotyšské lidové písně. „Atmosféra je parádní. Vystupujeme s tanci střední Asie, v repertoáru máme perské, arménské i afghánské tance. Máme vzdušné kostýmy, což se nám v tomto počasí docela hodí,“ prozradila členka souboru Šírín Tereza Štajdlová z Prahy.

Venkovní výstavu Kov ve městě otevřela v pátek 8. června slavnostní vernisáž v centru Lipníku nad Bečvou
Venkovní výstava Kov ve městě zdobí Lipník nad Bečvou již počtrnácté

Sobotní – hlavní program festivalu nabídl mimo jiné vystoupení vítězů pěvecké soutěže O zámecký klíč i přehlídku folklorních souborů v doprovodu cimbálové muziky. Během sobotního tropického odpoledne se tak na pódiu postupně představily soubory Kolovrat z Nitry, hudební skupina Krusa Praha, Javorník Brno, Haeri Praha, a také dětské soubory Dúbravěnka z Dubňan či Vonička ze Zlína.

Malí zpěváčci měli velkou podporu v publiku. „Je to sice již dvanáctý ročník, ale dneska jsme tu poprvé, přišli jsme se totiž podívat na vnoučka, který zde dnes vystupuje. Za posledních pětadvacet let tyto folklorní tradice upadají, je dobře, že se tomu někdo věnuje,“ řekl František Pokorný z Přerova.

Z rybníku Hliník v Předmostí se ztrácí voda. Přerovští rybáři si myslí, že nelegální odběry jsou dílem místních zahrádkářů.
Z rybníku v Předmostí mizí voda, stěžují si rybáři

Tradice je potřeba udržovat

Sobotní program na Horním náměstí si nenechaly ujít desítky lidí. „My jsme jako muzeum velice rádi, že se můžeme na vzniku tohoto festivalu podílet. Smekám před Folklorním souborem Haná, který festival organizuje, protože jako spolek dokáží ve volném čase s nadšením již dvanáct let pořádat tuto akci, která oživuje prostory Přerova,“ řekl příchozím ředitel Muzea Komenského v Přerově Radim Himmler.

I když doba určuje jiný trend, stále se najde dostatek dobrovolníků, kterým na udržení tradic záleží. „Pamatuji si, že moje maminka se s námi doma snažila zpívat a udržovat tak nějaký kontakt s lidovou kulturou, což se dneska už téměř nevidí. Na druhou stranu, když jezdíme po různých folklorních soutěžích a přehlídkách, vždy tam vystupují početné dětské soubory, takže bych budoucnost lidových tradic neviděl pesimisticky,“ přiblížil Tomáš Barbořík z pořádajícího přerovského souboru Haná.