Takto pracovně tráví léto členové přerovského divadla Dostavníku, kteří festival pořádají, již potřetí.

„Všechny divadelní festivaly se konají v sezoně, to znamená od září do června. Prázdniny jsou hluchým místem a když jsme hledali nějaký termín, tak jsme na lepší nepřišli," vysvětlila Renata Bartlová. Při spolupráci s Kulturními a informačními službami města Přerova se pak rozhodlo o pořádání festivalu na letní divadelní scéně na Horním náměstí.

Počet divadelních produkcí se rok od roku rozšiřuje. Nultý ročník festivalu v roce 2012 nabídl čtyři představení, loni počet stoupl na šest a v letošním roce je na programu rekordních devatenáct divadelních představení – dvanáct českých a sedm polských. K mezinárodní spolupráci pomohlo získání grantu z Evropské unie. „Závěr festivalu jsme pojali ve velkém – během tří dnů, od 28. do 30. srpna, čeká na diváky sedm představení," pozvala.

Lístky mizí z předprodejního místa v Městském domě rychle, zájemci by tak neměli dlouho váhat.

„Potkala jsem tady například paní, která si koupila lístky na všechny představení," řekla Renata Bartlová potěšeně.

A na jaké divadlo se nejvíce těší ona sama?

„Některé z nich jsem viděla, některé ne. Pravidelně jezdíme na festival do Sázavy. Tamní soubor náš festival uzavírá, věnují se také hudebnímu divadlu. Takže se těším jak na samotné představení, tak i na soubor – jsou to naši přátelé," přiblížila.

Od ledna pečlivě s ostatními členy vybírala složení programu.

„Zveme si na festival elitu ochotnických souborů. Všechny už něco dokázaly, jezdí na festivaly, kde byly oceněni jak publikem, tak porotou," dodala na závěr.